
همه چیز درباره ی فن کویل | مزایا و معایب فن کویل | نصاب فن کویل
- 30/03/1398 07/12/1398
- پنجشنبه 30 خرداد 1398
- 3510 نفر
فن کویل (به انگلیسی: Fan coil) دستگاهی جهت سرمایش و گرمایش و بطور کلی تهویه مطبوع در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی میباشد.وظیفه این دستگاه دمیدن هوای مطبوع به داخل فضای مورد نظر می باشد.چرخش آب سرد درون کویل (که از طریق چیلر تامین می شود) و عبور هوا از روی این کویل سرمایشی باعث تولید هوای خنک میشود.
تعریف فن کویل
فن کویل (به انگلیسی: Fan coil) دستگاهی جهت سرمایش و گرمایش و بطور کلی تهویه مطبوع در ساختمانهای مسکونی، تجاری و صنعتی میباشد.
وظیفه این دستگاه دمیدن هوای مطبوع به داخل فضای مورد نظر می باشد.چرخش آب سرد درون کویل (که از طریق چیلر تامین می شود) و عبور هوا از روی این کویل سرمایشی باعث تولید هوای خنک میشود. از طرفی گردش آبگرم درون کویل (که از طریق موتورخانه و یا پکیج تامین میشود) و عبور هوا از روی این کویل گرمایشی باعث تولید هوای گرم در زمستان می شود. به طور کلی فن کویل ها دستگاه های نهایی جهت ایجاد هوای مطبوع می باشند .این دستگاه ها در واقع انرژی الکتریکی که جهت خنک کردن آب توسط چیلر ، مصرف شده و انرژی حرارتی که جهت گرم کردن آب توسط موتورخانه تامین می شود را تبدیل به هوای مطبوع (که در واقع هدف نهایی میباشد) می کنند.
اجزای تشکیل دهنده فن کویل
یک فن کویل از اجزای زیر تشکیل شدهاست:
۱-فن
۲-کویلهای گرمایش و سرمایش
۳-فیلتر هوای قابل تعویض یا قابل شستشو
۴-شیر فلکه
۵-شیرهواگیری
در فن کویلها درجه حرارت توسط ترموستات و مقدار رطوبت توسط هیومیدستات و مقدار هوا توسط فن و مقدار هوای تازه به روشهای متداول کنترل میشود.
مزایای فن کویل
با استفاده از فن کویل ها تجهیزات مرکزی گرمایش، سرمایش کوچکتر می شود.
این سیستم صرفا نیاز به لوله کشی دارد که فضای کمتری نسبت به کانال کشی اشغال می کند.
نصب لوله کشی و سیم کشی راحت تر از کانال کشی می باشد.
قسمت های بدون سکنه ساختمان می تواند خاموش باشد که در هزینه صرفه جویی می شود. (مناطق قابل کنترل اند.)
قابلیت نفوذ %100 از هوای بیرون را دارد.
معایب فن کویل
این سیستم ها نیاز به نگه داری بیشتری نسبت به سیستم های تمام هوا دارند.
کندانسه ها در هر واحد باید دفع گردند.
مناطق داخلی ممکن است نیاز به کانال های جداگانه جهت خروج هوا داشته باشند.
انواع فن کویل
فن کویل ها دارای انواع مختلفی مانند فن کویل زمینی، روبروزن، شیبدار، توکار، فن کویل سقفی، کاستی، کاستی چهار طرفه، فن کویل دیواری (مانند پنل اسپلیت)، فن کویل کانالی و ... می باشند که بر حسب مورد و نوع کاربری توسط کارشناسان انتخاب می گردند.
پارامترهای مهم در انتخاب فن کویل
1. نوع: فن کویل ها دارای انواع مختلفی مانند فن کویل زمینی، روبروزن، شیبدار، توکار، فن کویل سقفی، کاستی، کاستی چهار طرفه، فن کویل دیواری (مانند پنل اسپلیت)، فن کویل کانالی و ... می باشند که بر حسب مورد و نوع کاربری توسط کارشناسان انتخاب می گردند.
2. ظرفیت: اولین عامل در انتخاب فن کویل، مناسب بودن ظرفیت سرمایش و گرمایش آن می باشد. در هنگام محاسبه ظرفیت فن کویل که بر مبنای میزان بار برودتی کل (محسوس و نهان تبخیر) هر فضا تعیین می گردد، همواره سعی نمایید که ظرفیت فن کویل را در دور متوسط مبنای محاسبه قرار دهید. جدول زیر نحوه انتخاب ظرفیت تقریبی مناسب فن کویل برای نصب در ساختمان های مسکونی و در محیط های معتدل آب و هوایی مانند تهران را نشان می دهد. (ظرفیت فن کویل را معمولاً بر حسب CFM نمایش می دهند که نشان دهنده حجم فوت مکعب هوادهی فن کویل در دقیقه می باشد)
3. ظرفیت فن کویل مورد نیاز برای هر یک از متراژهای ارائه شده جدول ذیل به صورت تقریبی بر اساس شرايط دمای طرح داخل و در دور حد اکثر فن در نظر گرفته شده است و در دور متوسط ضريب تصحيح حجم هوادهی فن کویل ها نسبت به دور تند حدود 0.8 و در مورد قدرت سرمايش و گرمايش تقریباً حدود 0.85 مي باشد. در صورت تمایل می توانید با کارشناسان شرکت بیتا سرویس تماس حاصل فرمائید.
بیتا سرویس با داشتن سالها تجربه در زمینه ی نصب پکیج ، تعمیر پکیج ،نصب کولر گازی و نصب اسپیلیت....در خدمت مشتریان می باشد.
4. ابعاد: فن کویل انتخابی باید از نظر ابعاد نیز در محل مورد نظر قابل نصب باشد. موضوع ابعاد به خصوص در مورد فن کویل های سقفی و فن کویل کاستی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. (توجه: قبل از سفارش همه ابعاد را مجدداً بررسی نمائید).
5. کویل: معمولاً در قسمت کویل فن کویل ها از لوله مسی سایز 3/8 اینچ سه ردیفه استفاده می شود، اما چنانچه از کویل دو ردیفه ولی با قطر ½ اینچ استفاده شود، علاوه بر افزایش راندمان حرارت دهی فن کویل، کاهش افت فشار جریان سیال ناقل را نیز به همراه خواهد داشت. در بعضی موارد برای ایجاد امکان تامین همزمان هوای سرد و هوای گرم در شبانه روز و یا فضاهای مختلف یک ساختمان لوکس، از فن کویل هایی که دارای دو کویل مجزا می باشند ( یک کویل جهت جریان ثابت آب سرد چیلر و همچنین کویل دیگری جهت تامین جریان همیشگی آب گرم دیگ)، استفاده می شود. به این نوع فن کویل ها، اصطلاحاً فن کویل چهار لوله ای می گویند.به عبارت دیگر فن کویل های دو لوله ای فقط دارای یک کویل و یک لوله اتصال به لوله آب رفت و یک لوله اتصال به لوله آب برگشت می باشند، امّا فن کویل های چهار لوله ای دارای دو کویل و نتیجتا اتصال دو لوله برای آب رفت و برگشت به کویل آبگرم و نیز دو لوله برای اتصال به لوله رفت و برگشت آب سرد چیلر می باشند.با استفاده از فن کویل های چهار لوله ای می توان علاوه بر آنکه بخشی از یک ساختمان را سرد و بخش دیگری را گرم نمود، همچنین قادر خواهیم بود در ساعات مختلف شبانه روز، هوای سرد و یا هوای گرم را در یک فضای واحد تأمین نماییم.
6. بدنه: بهتر است بدنه فن کویل یکپارچه باشد تا در طول زمان باعث ایجاد لرزش و صدا بین بخش های مختلف بدنه نشود.
7. موتور: لازم است موتور به کار رفته در فن کویل از نوع چند دور و کم صدا (Low noise) و با بلبرینگ های بسیار مطمئن باشد تا صدای کارکرد مجموعه الکتروموتور و فن نصب شده روی آن کمتر از 35 دسی بل باشد.
8. فن: بهتر است فن سانتریفیوژ مورد استفاده در فن کویل ها برای حفظ بالانس دینامیکی در طول دوره طولانی بهره برداری از نوع فلزی باشد که در این صورت حجم هوادهی مورد نیاز فن کویل را نیز به طور کامل تری تامین می نماید. اما چنانچه این فن از جنس مواد پلی آمید مرغوب باشد، قیمت فن کویل ارزان تر تمام خواهد شد. استفاده از فن های غیر فلزی برای مناطقی که دارای زمستان های سرد بوده و دمای آب سیستم حرارت مرکزی آنها در زمستان حدود 80 درجه سانتی گراد می باشد، توصیه نمی شود، چرا که در طولانی مدت این دما می تواند باعث تغییر شکل فن غیر فلزی در مجاورت کویل آب گرم گردد.
9. فشار کار: با توجه به اینکه در ساختمان های بلندتر از 15 طبقه فشار آب درون کویل بیش از 6 بار خواهد بود هنگام انتخاب فن کویل به موضوع مهم فشار آب درون کویل برای برج های بلند مرتبه نیز توجه فرمایید.
10. زیبائی: زیبائی فن کویل خصوصاً فن کویل زمینی که عملاً یکی از اجزاء داخلی ساختمان شما محسوب می شود نیز در انتخاب فن کویل مورد توجه قرار گیرد.
11. کنترل: زمان استارت، تغییر دور یا قطع عملکرد الکتروموتور فن هوادهی در فن کویل ها هم به صورت دستی و هم بصورت اتوماتیک قابل انجام است. ولی بهترین روش، خصوصا برای فن کویل های سقفی، دیواری و کاستی، استفاده از ترموستات اتوماتیک دو فصل سه دور و استفاده از شیر سه راهه برقی می باشد.با وجود اینکه از گذشته تا به امروز تمامی فن کویل های زمینی دارای کلید دستی خاموش، روشن و تغییر دور هستند اما نصب ترموستات اتاقی اتوماتیک برای کنترل عملکرد کلیه فن کویل ها و بهینه سازی مصرف انرژی امری ضروری است. اصولاً عملکرد روشن یا خاموش و حتی تغییر دور موتور فن دمنده فن کویل ها توسط ترموستات اتاقی نصب شده در ارتفاع 140 سانتی متر از کف و به دور از جریان هوای خروجی فن کویل و نیز تابش مستقیم نور آفتاب انجام می گردد.در روشی تکمیلی با استفاده از نصب شیر برقی دوراهه تدریجی و یا نصب شیر موتوری سه راهه و همچنین با اجرای مسیر By Pass می توان با استفاده از فرمان دریافتی از ترموستات نصب شده در هریک از فضاها نسبت به تنظیم دبی جریان آب سرد یا آب گرم عبوری در لوله تغذیه آب کویل فن کویل ها، میزان تامین هوای گرم و هوای سرد توسط فن کویل ها را به طور دقیق کنترل نمود.
کاربرد فن کوئل
بهترین کاربرد سیستم فن کویل مربوط به مواردی است که بخواهیم درجه حرارت هر فضا بطور جداگانه کنترل شود. همچنین با استفاده از سیستم فن کویل از انتقال الودگی بین اتاقها جلوگیری خواهد شد. کاربردهای مناسب این سیستم عبارتند از: هتلها و متلها و ساختمانهای اپارتمانی و ساختمانهای اداری . اگر چه در تعدادی از ساختمانهای بیمارستانها نیز از سیستم فن کویل استفاده میشود ولی این موضوع چندان مناسب نبست زیرا بازده فیلتر هوای فن کویلها کم است و نگهداری و تمیز کردن آنها نیز مشکل خواهد بود
محل نصب فن کویل
این دستگاه ها بسته به نوع آنها دارای جانمایی متفاوتی می باشند . فن کویل های سقفی توکار که بیشتر در ساختمان های مسکونی مورد استفاده قرار می گیرند ، درون سقف کاذب قرار داده می شوند. نوع دیواری و زمینی متناسب با نام آنها روی دیوار و روی زمین قرار داده می شوند.فن کویل های کاستی چهارطرفه و یکطرفه و همچنین نوع کانالی نیز درون سقف قرارداده می شوند.
هزینه تقریبی خرید فنکویل
کم ترین : ۴۰۰٬۰۰۰ تومان
میانگین : ۸۰۰٬۰۰۰ تومان
بالاترین : ۳٬۰۰۰٬۰۰۰ تومان
هزینه تقریبی انواع فن کویل
هزینه تقریبی خرید فنکویل زمینی : ۷۰۰٬۰۰۰ تا ۱٬۳۰۰٬۰۰۰ تومان
هزینه تقریبی خرید فن کویل سقفی : ۴۰۰٬۰۰۰ تا ۱٬۳۰۰٬۰۰۰ تومان
هزینه تقریبی خرید فنکویل دیواری : از ۸۰۰٬۰۰۰ تا ۱٬۵۰۰٬۰۰۰ تومان
هزینه تقریبی خرید فنکویل کاستی : از ۱٬۳۰۰٬۰۰۰ تا ۲٬۵۰۰٬۰۰۰ تومان
هزینه تقریبی خرید فنکویل کانالی : از ۶۵۰٬۰۰۰ تا ۲٬۷۰۰٬۰۰۰ تومان
توجه : مقادیر ارائه شده در این محتوا برحسب قیمت های رایج در بازار می باشد و ممکن است با هزینه هایی خارج از این محدوده ها نیز مواجه شوید.
برای نصب و یا تعمیر فن کوئل با بیتا سرویس تماس حاصل نمایید.متخصصین ما در اسرع وقت در محل مورد نظر شما حاضر می شوند و نسبت به نصب و یا تعمیر و یا سرویس فن کوئلتان اقدام می کنند.