کولر گازی از محبوب ترین سیستم های تهویه مطبوع در ایران است و برای کارکرد صحیح این دستگاه نحوه لوله کشی کولر گازی بسیار حائز اهمیت است. یک راهکار اساسی هنگام اجرای امور تاسیساتی و لوله کشی، اجرای لوله کشی کولر گازی توکار و روکار میباشد.
لوله کشی کولر گازی با سایر لوله کشیها متفاوت است و لازم است این امر توسط متخصص نصب کولر گازی انجام گیرد. اجرای لوله کشی توکار و روکار کولر گازی برای ساختمانهای نوساز و ساختمانهای قدیمی امکان پذیر است اما با این تفاوت که در ساختمانهای قدیمی نیاز به تخریب و سپس لوله کشی دارد از این رو، هزینههای اجرا را تا حدودی تحت الشعاع قرار میدهد. انجام لوله کشی از مهمترین مراحل راه اندازی و نصب کولر گازی است.
در ادامه این مطلب از وب سایت بیتا سرویس، به بررسی کامل اجرای لوله کشی کولر گازی روکار و توکار و ذکر مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
برای استفاده از خدمات نصب، سریس و تعمیر کولر گازی هم میتوانید با مجموعه بیتا سرویس تماس بگیرید.
انواع لوله کشی کولر گازی
لوله کشی کولر گازی به دو گروه روکار و توکار تقسیم بندی میشود. در روش لوله کشی روکار، به طور معمولی، لولهها و کابلها بر روی نما اجرا میشوند اما در روش لوله کشی توکار، لولهها، کابلها و مسیر تخلیه یا درین داخل دیوار قرار میگیرد.
در گذشته لوله کشی روکار برای ساختمانها انجام میشد و لولهها و کابلها در معرض دید بودند اما با گذشت زمان و به دلیل بروز مشکلاتی همچون نمای زست لولهها، آسیب پذیر بودن آنها به دلیل در دسترس بودنشان، ریزش آب درین، صدمه به دیوار یا کاغذ دیواری و.. باعث شد تا کارشناسان روش لوله کشی توکار را انتخاب و آن را جایگزین روش روکار نمایند.
مراحل لوله کشی کولر گازی
مراحل لوله کشی کولر گازی شامل مراحل نصب و اتصال لولههای مسی برای انتقال فریون بین بخشهای داخلی و خارجی میباشد.
- انتخاب محل نصب مناسب برای واحدهای داخلی و خارجی کولر گازی
- تعیین مسیر لوله کشی که شامل مسیر لولههای مسی برای انتقال فریون میباشد.
- برش لولههای مسی که باید به اندازه مناسب، دقیق و منظم باشد تا اتصالات به خوبی انجام شود.
- جوشکاری و اتصالات لولههای مسی با استفاده از تجهیزات مناسب. این اتصالات به لولههای داخلی و خارجی مرتبط میباشد.
- استفاده از فنرهای خنک کننده که بعد از جوشکاری میباشد تا فرآیند جوشکاری خنک شود.
- تست نشتی، بعد از اتصال لولهها، برای عدم نشتی در اتصالات انجام میگیرد.
- نصب سیستمهای زمینی یا دیواری حامل لولهها برای انتقال آنها
- تست فشار بعد از تست نشتی برای بررسی پایداری لوله و اتصالات انجام میشود.
- شارژ فریون بعد از تست عدم نشتی و تست فشار، انجام میشود.
- اتصالات الکتریکی برای اتصال واحدهای داخلی و خارجی به برق انجام میگیرد.
اجرای لوله کشی توکار کولر گازی
اجرای لوله کشی کولر گازی غالبا برای کولرهای دو تکه که دارای یک پنل خارجی و یک پنل داخلی هستند به کار میرود چرا که این لولهها ارتباط بین دو پنل را برقرار میکنند.
اجرای روش لوله کشی توکار کولر گازی، به دلیل مزایایی همچون تولید سر و صدای کمتر، اشغال فضای کمتر، زیباتر بودن و مصرف برق کمتر، مورد استقبال بیشتری قرار گرفتهاند.
این لولهها غالبا از جنس مس هستند و بسیار شکننده میباشند و با کمترین فشار و ضربه، سبب سوراخ شدن و انسداد کولر گازی میشود.
نحوه لوله کشی توکار کولر گاز
همانطور که بیان نمودیم، لولههای استفاده شده برای لوله کشی توکار، از نوع لولههای مسی است که به دلیل ویژگیهایی همچون قابلیت انتقال مطلوب گاز، امکان تعمیر و جوشکاری، امکان خمکاری و.. را دارد. همچنین لولههای مسی مقاومت بالایی در برابر پوسیدگی و سولفاته شدن دارند.
لوله کشی کولر گازی با نصب معمولی تفاوت بسیاری دارد چرا که نصاب کولر گازی، نیازی به لوله کشی ندارد و پنل داخلی و پنل بیرونی را نصب میکند. در مقابل، متخصص لوله کشی کولر گازی، باید ضمن در نظر گرفتن محل نصب پنل داخلی و پنل خارجی، لولهها را به خوبی با روکش مخصوص عایق کند و سپس مسیر لوله کشی مشخص شود و بهتر است با سایر تاسیسات ساختمانی تلاقی نداشته باشد.
مسیر لوله کشی دارای دو مسیر مجزا است؛ یک مسیر شامل لولههای مسی و رابط بین دو پنل داخلی و خارجی میباشد. مسیر دیگر، مسیر لوله فاضلاب کولر گازی است.
مزایای لوله کشی توکار کولر گازی
روش لوله کشی توکار کولر گازی مزایایی دارد که توجه بسیاری از افراد را به خود جلب مینماید.
- قابلیت اجرا و نصب در هر نقطه از منزل
- عدم اشغال فضای داخلی
- کاهش مصرف برق
- ایجاد نمای زیبای پنل داخلی و هماهنگی با دکوراسیون
معایب لوله کشی توکار کولر گازی
- در صورتی که فرآیند لوله کشی توکار توسط فرد غیر متخصص انجام گیرد مشکلاتی را به همراه خواهد داشت:
- له شدگی یا شکستن ابتدا و انتهای لوله مسی
- منفی نبودن شیب تخلیه یا درین که سبب گرفتگی لوله و سرازیر شدن آب از بخش زیرین دستگاه میباشد.
اجرای لوله کشی روکار
لوله کشی روکار، بر روی نمای بیرونی انجام میشود. اجرای لوله کشی به صورت روکار، سبب میشود تا نمای خانه زیبا نباشد و از این رو، بسیاری این روش لوله کشی روکار را مناسب نمیدانند.
مزایای لوله کشی روکار
باتوجه به در دسترس بودن لولهها در روش لوله کشی روکار، اگر چنانچه در طول مسیر، لولهها یا کابلها دچار خرابی یا آسیب شده باشند، میتوان به راحتی آنها را تعمیر یا تعویض نمود.
معایب لوله کشی روکار
- اشغال فضای داخل ساختمان
- ایجاد فضای زشت لولهها و کابلها
- آسیب پذیر بودن لولهها که اغلب سبب نشتی گاز میشود.
سخن پایانی
در این مطلب راجع به نحوه لوله کشی کولر گازی توضیحاتی ارائه دادیم و دو روش لوله کشی روکار و لوله کشی توکار را بررسی نمودیم. برای دریافت مشاوره میتوانید با کارشناسان بیتا سرویس ارتباط بگیرید.
خدمات مرتبط: