چیلر دستگاهی است که برای تولید سرما از سیکل تبرید تراکمی استفاده میکند. بدین صورت که با خنک نمودن یک مایع سیال مانند آب و جریان آن در مبدل، اقدام به خنک نمودن محیط مینماید. در کولر آبی از سیستم تبخیر برای ایجاد سرمایش استفاده میشود و رطوبت زیادی تولید میشود اما در چیلر با خنک کردن محیط رطوبت هوا هم کم شده و مناسب برای مناطق مرطوب و شرجی است.
از چیلر میتوانید برای محیطهای خیلی بزرگ هم استفاده نمایید. از طریق لوله کشی سرمای مورد نظر به تمام بخشهای ساختمان انتقال پیدا میکند. این سیستم فقط برای ایجاد سرمایش مورد استفاده قرار میگیرد.
چیلر چیست؟
چیلر (Chiller) نوعی دستگاه است که به کمک یک سیکل تبرید جذبی یا تراکمی، گرمای سیال از جمله آب را گرفته و باعث سر شدن آن میشود. آب (سیال) پس از سرد شدن به وسیله فن کویلها یا هواسازها به جریان درآمده و دمای محیط یا دستگاه را کاهش میدهد. در واقع این دستگاه گرما را از سیال مورد نظر گرفته و به خارج دستگاه منتقل میکند و محصول نهایی آن سیال خنک و سرد است.
آشنایی با انواع چیلر
چیلرها را میتوان بر اساس نوع سیکل تبرید به دو دسته تراکمی و جذبی تقسیم میشوند. در ادامه به معرفی هر کدام از انواع چیلر میپردازیم.
چیلر تراکمی
در چیلر تراکمی گاز مبرد به کمک کمپرسور متراکم شده و فشار و دمای آن افزایش پیدا میکند. پس از افزایش دما به کندانسور وارد میشود تا حرارت خود را از دست بدهد. با ورود به کندانسور دمای آن کاهش یافته و هرچه حرارت بیشتری از دست میدهد، بیشتر به مایع تبدیل میشود. این مایع با عبور از شیر انبساط، دچار افت فشار ناگهانی شده و مقداری از آن تبخیر میشود. این مخلوط مایع و بخار با دمای کمتر وارد اوپراتور شده و با جذب گرمای آب یا هوای محیط خنککننده، تبخیر شده و دمای محیط را کاهش میدهد. پس از تکمیل فرایند در اپراتور، بخار باقی مانده دوباره به کمپرسور باز میگردد.
چیلرهای تراکمی را میتوان بر اساس نوع کندانسور و نوع کمپرسور به دو دسته تقسیم کرد:
انواع چیلر تراکمی بر اساس نوع کندانسور
- چیلر هوا خنک (Air cooled): کندانسور در چیلر هوا خنک از طریق تبادل حرارت با هوا خنک میشود که مبرد داغ از کمپرسور به لولههای داغ کویل کندانسور وارد شده و هوای محیط به وسیله فنهای دمنده یا مکنده موجود از روی لولهها عبور میکند.
چیلر هوا خنک به دو نوع یکپارچه (Packaged) و دو پارچه (Split) نیز تقسیم میشود که در نوع یکپارچه، تمام قطعات دستگاه در یک یونیت قرار داشته و در نوع دو پارچه، کندانسور چیلر در یونیت جدا قرار گرفته است.
- چیلر آب خنک (water cooled): در این نوع کندانسور با کمک تبادل انرژی با آب خنک میشود. مبرد داغی که از کمپرسور خارج شده است، وارد پوسته کندانسور شده و یک جریان آب تولید شده توسط برج خنککننده با دمای مناسب از درون لولهها عبور کرده و مبرد را سرد میکند.
- چیلر تبخیری (Evaporatively): در این نوع کندانسور با فرایند سرمایش تبخیری خنک میشود؛ به این صورت که مبرد داغی که از کمپرسور خارج شده، وارد لولههای کویل کندانسور میشود. سپس آب به وسیله نازل بر روی لوله پاشیده شده و به بخار تبدیل میشود.
انواع چیلر تراکمی بر اساس نوع کمپرسور
نوع کمپرسور |
پیستونی (Reciprocating) |
روتاری (Rotary) |
اسکرال (Scroll) |
اسکرو (Screw) |
سانتریفیوژ (Centrifugal) |
ظرفیت کمپرسور |
2-210 KW |
3-30 KW |
5-100 KW |
70-1070 KW |
300 - 1800 KW |
کاربرد |
تهویه مطبوع و برودت صنعتی |
تهویه مطبوع |
تهویه مطبوع |
تهویه مطبوع و برودت صنعتی |
تهویه مطبوع و برودت صنعتی |
چیلر جذبی
فرایند خنک کنندگی این نوع چیلر نیز مشابه چیلر تراکمی است با این تفاوت که از کمپرسور خبری نبوده و جای آن را مولفههای جذب کننده، پمپ و ژنراتور گرفتهاند. علاوه بر این، علاوه بر مبرد، سیال دیگری مانند لیتیوم بروماید نیز به عنوان جاذب وجود دارد.
در چیلر جذبی سیال جاذب و مبرد درون جذبکننده حرارت خود را از دست داده ویک محلول را تشکیل میدهند. این محلول از طریق پمپ به ژنراتور رفته و درون ژنراتور با جذب گرما مبرد تبخیر شده و از محلول جدا میشود. از یک سمت بخار مبرد به کندانسور وارد شده و از سمت دیگر سیار جاذبی که باقی مانده است به جذبکننده باز میگردد. دیگر مراحل آن مانند سیکل تراکمی بخار است و در انتها پس از انتقال انرژی به اپراتور، بخار مبرد دوباره به جذبکننده برگشته و در سیال جاذب حل میشود.
انواع چیلر جذبی
چیلرهای جذبی بر اساس تعداد ژنراتور به دو دسته تقسیم میشوند:
چیلر جذبی تک اثره
این نوع چیلر جذبی دارای یک ژنراتور است که بر اساس منبع گرمایی ژنراتور 3 نوع مختلف دارند:
- آب گرم: دمای کمتر از 100 درجه سانتی گراد
- آب داغ: دمای بیش از 100 درجه سانتی گراد
- بخار فشار پایین: فشار کمتر از 15 پوند بر هر اینچ مربع
چیلر جذبی دو اثره
در این نوع چیلر جذبی دو ژنراتور دما بالا و دما پایین وجود دارد که محلول رقیق خروجی از جذبکننده به ژنراتور دما بالا رفته و با لولههای داغ داخل ژنراتور در تماس قرار میگیرد و مبرد تبخیر میشود. محلول باقی مانده که غلظت متوسطی دارد، به موازات بخار مبرد وارد ژنراتور دما پایین میشود. این چیلرها دارای 2 نوع مختلف هستند:
- بخار فشار بالا: فشار این نوع بین 110 تا 120 پوند بر اینچ مربع است.
- شعله مستقیم: این نوع با سوزاندن گاز شهری یا گازوئیل کار میکند.
استعلام قیمت چیلر گرمایشی و سرمایشی
قیمت چیلرها نیز مانند تمامی تجهیزات برودتی دیگر به عوامل مختلفی مانند نوع برند چیلر و نوسانات ارز وابسته است و نمیتوان برای آن قیمت مشخصی را تعیین کرد. برای استعلام قیمت انواع چیلر میتوانید با شمارههای درج شده در سایت بیتا سرویس تماس بگیرید.
برای اطلاع از لیست قیمت چیلر کلیک کنید و یا با بیتا سرویس تماس بگیرید.
چیلر چه کاربردهایی دارد؟
چیلر یک دستگاه مهم در زمینه تولید برودت در ساختمانها و کارخانههای صنعتی محسوب میشود. کاربرد این دستگاه به دو نوع تهویه مطبوع و برودت صنعتی تقسیم میشود. در برودت صنعتی، چیلر با تولید آب یا سیال سرد در خنککاری مکانیزمها و ماشینآلات خط تولید تاثیرگذار است. از این دستگاه در صنایع مختلف مانند جوشکاری، تولید و نگهداری مواد غذایی، جوشکاری، داروسازی و … استفاده میشود.
همانطور که گفتیم علاوه بر صنعت، از این دستگاه در تهویه مطبوع نیز استفاده میشود. چیلر جریان هوای خنک مورد نیاز برای فضاهای تجاری، صنعتی، اداری، مسکونی و … را تامین میکند.
با چیلر صنعتی بیشتر آشنا شوید.
بررسی اجزا چیلر تراکمی
چیلر تراکمی از 15 بخش مختلف تشکیل شده است:
- الکتروموتور: الکتروموتور باعث حرکت دورانی میل لنگ کمپرسور میشود. این حرکت دورانی حرکت رفت و برگشت پیستون در سیلندر را به دنبال دارد تا گاز مبرد را در کمپرسور متراکم کند.
- کوپلینگ: محور الکتروموتور و محور میل لنگ کمپرسور را با یکدیگر جفت میکند.
- کمپرسور: این وسیله باعث متراکم شدن و افزایش دمای گاز خارج شده از کمپرسور شده که مبرد پس از آن وارد کندانسور میشود.
- لوله رانش: این قطعه گازی ه از کمپرسور خارج شده را به سمت کندانسور هدایت میکند.
- کندانسور: این وسیله در چیلر تراکمی به دو نوع هوا خنک و یا آب خنک وجود دارد.
- لوله خروج مایع مبرد از کندانسور
- شیر سرویس کندانسور: این قطعه در زمانهایی که نیاز به سرویس و تعمیر دستگاه است لوله خروج مبرد از کندانسور را میبندد.
- شیر تغذیه ماده مبرد: این قطعه در شارژ سیستم نقش دارد.
- فیلتر درایر یا صافی رطوبتگیر: وجود مواد جامد و رطوبت به دستگاه آسیب میرساند، به همین دلیل فیلتر برای گرفتن مواد جامد موجود در دستگاه و درایر برای از بین بردن رطوبت دستگاه تبرید مورد استفاده قرار میگیرند.
- شیر برقی: این شیر با ترموستات در ارتباط است و اگر جریان الکتریکی وصل باشد مسیر حرکت مایع مبرد را باز نگه میدارید.
- شیشه رویت یا سایت گلاس: این قطعه مقدار رطوبت بیش از حد موجود در سیستم و مقدار ماده مبرد استفاده شده را مشخص میکند.
- اپراتور: ماده مبرد از شیر انبساط وارد اپراتور شده، در لولهها تبخیر شده و به صورت بخار از اپراتور خارج میشود.
- شیر انبساط ترموستاتیک: به کمک دما و فشار گاز خروجی از اپراتور، مقدار ماده مبرد وارد شده به اپراتور را تنظیم میکند.
- لوله مکش: گازی که از اپراتور خارج شده است از طریق این لوله به قسمت مکش کمپرسور وارد میشود.
- تابلو وسایل اندازهگیری و کنترل فشار: بر روی این تابلو مانومترهای کنترل فشار، فشارهای کم و زیاد و کنترل فشار روغن نصب شده است.
مقایسه چیلر تراکمی و چیلر جذبی
- ابعاد و وزن دستگاه: به دلیل وجود ژنراتور، جذبکننده و تجهیزات دیگر در چیلرهای جذبی، ابعاد آن تقریبا دو برابر ابعاد چیلر تراکمی بوده و وزن آن نیز بیشتر است.
- مصرف آب: به دلیل داشتن جذبکننده در چیلرهای جذبی، برای دفع حرارت به آب خنککننده نیاز دارد. به همین دلیل چیلرهای جذبی مصرف آب بالاتری نسبت به چیلر تراکمی دارد و نیاز است از پمپ و برجهای خنککننده بزرگتری نیز استفاده شود.
- مصرف انرژی: جهت تامین گرمای ژنراتور در چیلرهای جذبی از سوزاندن سوختهای فسیلی استفاده میشود که علاوه بر آلوده کردن محیط زیست، مصرف انرژی بالاتر هزینههای بیشتری نیز دارد.
- ضریب عملکرد (COP): این فاکتور در واقع نشاندهنده راندمان مصرف انرژی در دستگاه است که با نسبت گرمای دریافتی در اپراتور به مجموع انرژی مصرفی در مصرفکنندهها تعریف میشود. ضریب عملکرد چیلرهای تراکمی نسبت به چیلرهای جذبی در یک شرایط یکسان بالاتر است در نتیجه عملکرد بهتری نیز دارد.
- هزینه خرید دستگاه: قیمت چیلرهای جذبی تک اثره 20 درصد و چیلرهای دو اثره حدود 2 برابر بیشتر از قیمت خرید چیلرهای تراکمی است.
- هزینه سرویس و نگهداری: چیلرهای جذبی به دلیل داشتن ابعاد بزرگتر و تجهیزات بیشتر و حساستر به سرویس و نگهداری دقیقتری نیازمند است به همین دلیل هزینه بالاتری برای سرویس و نگهداری آن در مقایسه با چیلرهای تراکمی نیاز است.
- میزان صدای دستگاه هنگام کار کردن: چیلرهای جذبی در هنگام کار کردن صدای کمتری نسبت به چیلرهای تراکمی تولید میکنند.
- شرایط اقلیمی: به دلیل وجود برج خنک کننده در چیلرهای جذبی، نمیتوان این دستگاه را در مناطق مرطوب استفاده کرد. اما چیلرهای تراکمی هوایی را میتوان به سادگی در هر شرایطی حتی هوای کاملا مرطوب مورد استفاده قرار داد.
معتبرترین برندهای تولید کننده چیلر
اگر قصد خرید چیلر را دارید، باید بهترین برند را شناسایی تا محصولات باکیفیت را خریداری نمایید. در ادامه شما را با چند برند مطرح آشنا خواهیم نمود. با مراجعه به هر صفحه میتوانید مدلهای هر برند را مشاهده نمایید.