پیش از مقایسه باید بگوییم که چیلر به عنوان یک سیستم خنک کننده میباشد که در صنایع مختلف قابل استفاده است. از نظر کارکرد در دو مدل تراکمی و جذبی طراحی و تولید میشوند و شما میتوانید در مقیاسهای صنعتی و خانگی از آن استفاده کنید.
در مورد مینی چیلر هم باید بگوییم که یک چیلر با ابعاد کوچکتر میباشد که در ظرفیتهای محدود کمتر از 10 تن تبرید طراحی و تولید میشود. این دستگاه بیشترین کاربرد را در ساختمانهای مسکونی کوچک، کارگاه ها و محیط هایی با متراژ کم دارد. مینی چیلرها در دسته چیلرهای تراکمی قرار میگیرند و به خاطر وجود ویژگیهای مختلف اعم از کارکرد آسان، کندانسور مینی چیلرها به صورت هوا خنک طراحی و تولید میشوند و در بیشتر موارد در تراس یا پشت بام ساختمان نصب میشوند.
تفاوتهای چیلر و مینی چیلر در چیست؟
هر دو دستگاه (چیلر و مینی چیلر) دارای عملکرد و اجزای مشابه (کمپرسور، اواپراتور، کندانسور، شیر انبساط و مبرد) میباشند ولی دارای تفاوتهایی میباشند که در ادامه به صورت مفصل به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
از نظر میزان ظرفیت
مینی چیلرها به نسبت چیلرهای از نظر تناژ تبرید، ظرفیت کمتری برای خنک کردن دارند. (ظرفیت حداکثری آن 10 تن تبرید است.)
در صورتی که ظرفیتهای در نظر گرفته شده برای چیلرها بیشتر از 10 تن تبرید میباشد. به همین خاطر چیلرها گزینهی مناسبی برای نصب در ساختمانهای بزرگ و متراژ بالا استفاده و مینی چیلر در ساختمانهای مسکونی، اداری، تجاری با متراژ کم بیشترین کاربرد را دارند.
در مورد چگونگی محاسبه ظرفیت چیلر بیشتر بدانید.
از نظر نوع کمپرسور
با توجه به این که مینی چیلر از تناژ و ظرفیت کمتری برخوردار هستند از کمپرسورهای اسکرال و روتاری استفاده میکنند. انتخاب این کمپرسورها باعث افزایش راندمان کاری، طول عمر مفید بیشتر خواهد شد. در چیلرها به غیر از کمپرسورهای اسکرال امکان استفاده از کمپرسورهای پیستونی، اسکرو و سانتریفیوژی هم وجود دارد.
از نظر نوع کندانسور
کندانسور به عنوان یک مبدل حرارتی برای تبدیل حالت ماده از گاز به مایع در سیکل تبرید مورد استفاده قرار میگیرد. اغلب در مینی چیلرها از کندانسور هواخنک استفاده میشود که توسط فن کار خنکسازی انجام میشود.
در چیلرها میتوان از کندانسور هوا خنک یا آب خنک استفاده کرد و به تبع آن خنکسازی توسط فن یا برج خنک کننده، انجام میشود.
از نظر تناژ تبرید (اندازه)
منظور از تناژ تبرید میزان و توان دستگاه در خنک کردن فضا میباشد. با توجه به این که هر کدام از دستگاههای چیلر و مینی چیلر استاندارد مخصوص به خود را دارند تناژ تبرید در مینی چیلرها کمتر از 10 تن تبرید و در چیلرها بیش از 10 تن میباشد.
از نظر میزان مصرف برق
از نظر میزان مصرف برق چیلرها مصرف برق بیشتری دارند و علت این موضوع به این خاطر است که در چیلرها از چند کمپرسور استفاده میشود ولی در مینی چیلرها فقط یک کمپرسور در نظر گرفته شده است.
از نظر تفاوت در نحوهی اتصال به فن کویل و هواساز
هوای سرد و گرم مورد نیاز ساختمانها به دو روش دستگاه هواساز و دستگاه فن کویل در ساختمانها توزیع میشود.
- روش اول: به این صورت است که دستگاه هواساز به صورت مرکزی نصب میشود و از طریق کانال به واحدهای مختلف در ساختمان انتقال پیدا میکند.
- روش دوم: دستگاه فن کویل در هر اتاق و هر بخش از ساختمان قرار داده میشود. آب خنک شده از طریق چیلر و یا مینی چیلر به کویل هواساز و فن کویل منتقل و بعد از آن در کویل به گردش در میآید، تا فن با دمیدن هوا از روی کویل، هوای خنک در داخل ساختمان را تامین کند.
از نظر قطعات هر دو دستگاه
نوع قطعات در نظر گرفته شده برای چیلر و مینی چیلر مشابه به یکدیگر میباشد. (هر دو دستگاه از 4 قطعه اصلی کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور تشکیل شدهاند.)
فقط به خاطر این که چیلر بزرگتر است پمپ آب و منبع انبساط به صورت جداگانه از آن در نظر گرفته میشود.
از نظر محل نصب متفاوت
در بیشتر موارد چیلرها بر روی پشت بام و مینی چیلرها روی تراس و یا بالکن نصب میشوند و با توجه به این که طول لولهکشی فن کویل به حداقل میرسد ممکن است فضای کافی در تراس نباشد و ایجاد سر و صدای توسط دستگاه برای افراد آزار دهنده باشد.
دقت نمایید برای نصب چند مینی چیلر نسبت به یک چیلر به فضای بیشتری نیاز خواهید داشت. چیلر دارای ارتفاع بیشتر است و برای نصب به مساحت کمتری نسبت به مینی چیلر نیاز دارد.
مقایسه چیلر و مینی چیلر از لحاظ مصرف برق
زمانی تعداد زیادی مینی چیلر وجود داشته باشد شما به تعداد زیادی کمپرسور نیاز خواهید داشت. علت این موضوع هم به این خاطر است که هر کدام موقع استارت آمپر زیادی مصرف میکنند. این مورد میزان مصرف برق را افزایش میدهد.
در یک چیلر مرکزی میتوان از یک یا دو کمپرسور اسکرو استفاده کرد و امکان کنترل ظرفیت برای شما امکان پذیر میباشد و زمانی که افراد به سرمایش بیشتری نیاز داشته باشند، به همان میزان کمپرسور زیر بار میرود. به همین دلیل باید نسبت به مساحت محیط دستگاه مورد نیاز را خریداری نمایید تا مصرف برق کاهش یابد. اگر محیط شما بزرگ و متراژ زیادی را میخواهید خنک کنید باید از چیلر استفاده نمایید.
امکان محاسبه هزینه برق در چیلر و مینی چیلر وجود دارد؟
یکی از مزیتهای مهم در نظر گرفته شده برای چیلرها این است که هر واحد به یک دستگاه متصل میباشد به همین خاطر میتوانید مصرف برق آن را به صورت جداگانه محاسبه کنید. در مینی چیلرها هم به همین گونه است.
برای انجام درست این کار نیاز است در مرحله اجرا برای هر واحد یک فلومتر و یک ترموستات در ورودی آب و یکی هم در خروجی در نظر گرفت تا بتوانید هزینهها را به صورت جداگانه پرداخت کنید.