چیلر هوا خنک و آب خنک هر دو از نوع چیلر تراکمی هستند و بر اساس سیکل تبرید تراکمی تبخیری سرمایش و برودت تولید میکنند. مبرد این سیکل تبرید تراکمی تبخیری، در داخل اواپراتور گرمای سیال واسط را می گیرد و باعث سرد شدن آن میشود. مبرد به صورت بخار به سمت کمپرسور حرکت کرده و در داخل کمپرسور متراکم می شود و با فشار و دمای بالاتر به سمت کندانسور حرکت می کند. در داخل کندانسور بر اثر تبادل حرارت، تقطیر صورت گرفته و به سمت شیر انبساط می رود. مبرد در داخل شیر انبساط منبسط شده و به صورت مایع کم فشار وارد اواپراتور میشود و به همین ترتیب یک سیکل تراکمی تبخیری تکمیل میشود. تنها تفاوت چیلر هوا خنک و چیلر آب خنک در قسمت کندانسور آنها می باشد. در چیلر هوا خنک کندانسور از نوع هوایی بوده و مبرد در اثر تبادل حرارتی با هوا تقطیر میشود اما در چیلر آب خنک کندانسور از نوع آب خنک است و مبرد در اثر تبادل حرارتی با آب در کندانسور تقطیر میشود.
برای آشنایی با چیلر تراکمی آب خنک کلیک کنید.
مقایسه ابعاد و اندازه چیلر هوا خنک و آب خنک
به طور کلی ابعاد و اندازه چیلر هوا خنک بیشتر از چیلر آب خنک است. دلیل این تفاوت این است که کندانسور هوایی برای تقطیر مبرد، نیاز به سطح تبادل بیشتری نسبت به کندانسور آبی داشته و برای بالا بردن نرخ تبادل حرارتی بین هوا و کندانسور از فن باید استفاده شود تا ابعاد کندانسور بیش از اندازه بزرگ نشود. در غیر این صورت ابعاد کندانسور در چیلر هوا خنک بسیار بزرگ خواهد شد. همچنین اندازه کمپرسور و ابعاد تابلو برق نیز در چیلر هوا خنک از چیلر آب خنک بزرگتر است.
مصرف برق چیلر هوا خنک و آب خنک چگونه است؟
در صورتی که ظرفیت برودتی یکسان باشد، چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک کمپرسور بزرگتری خواهد داشت که به این معنی است که مصرف برق کمپرسور چیلر هوا خنک از کمپرسور چیلر آب خنک بیشتر است. وجود فن در کندانسور چیلر هوا خنک باعث افزایش میزان مصرف برق می شود در نتیجه چیلر آب خنک به دلیل داشتن کمپرسور کوچک، فشار کاری کمتر و نداشتن فن مصرف برق کمتری نسبت به چیلر هوا خنک دارد.
مقایسه مصرف آب چیلر هوا خنک و آب خنک
چیلر هوا خنک از آنجایی که از طریق هوا تبادل حرارت می کند و عمل کندانس و تقطیر مبرد را انجام میدهد، هیچ نیازی به مصرف آب ندارد اما چیلر آب خنک به دلیل اینکه عمل کندانس و تقطیر را در کندانسور آبی و توسط آب انجام میدهد، برای عملکرد بهتر نیاز به آب دارد.
آب مصرفی پس از خنک شدن در برج خنککننده مجدد به کندانسور بر میگردد و عمل تقطیر انجام می شود و با دمای بالا برای خنک شدن به برج خنککننده منتقل میشود. مقداری از آبی که بین برج خنککننده و کندانسور در تبادل است در حین کار از مدار خارج شده و به هوا تبخیر می شود. در نتیجه مصرف آب در چیلر آب خنک به اندازه 1.5 درصد آب در گردش بین برج خنککننده و کندانسور می باشد.
قیمت چیلر هوا خنک و آب خنک چگونه تعیین می شود؟
چیلر هوا خنک نسبت به چیلر آب خنک قیمت بالاتری دارد چرا که نوع کندانسور چیلر هوا خنک فرق داشته و کمپرسور و تابلو برق آن بزرگتر است.
چیلر آب خنک برای کار نیاز به برج خنککننده و سیستم لولهکشی و پمپاژ مخصوص دارد که در مجموع نگهداری چیلر آب خنک زمان و هزینه بیشتری نیاز دارد. اما چیلر هوا خنک به دلیل عدم نیاز به برج خنککننده و سیستم لولهکشی و پمپاژ مخصوص آن کمتر با خرابی مواجه میشود و هزینه خرید آن کمتر است.
طول عمر چیلر هوا خنک بیشتر است یا آب خنک؟
در صورتی که هر دو چیلر به درستی نگهداری و استفاده شوند، چیلر آب خنک به دلیل فشار کاری و دمای کندانس پایینتر، طول عمر بیشتری در حدود 30 تا 40 سال خواهد داشت. این طول عمر برای چیلر هوا خنک در صورت رعایت اصول صحیح نگهداری بین 20 تا 30 سال است.
راندمان و ضریب عملکرد چیلر هوا خنک و آب خنک
به دلیل دمای کندانس پایین در چیلر آب خنک و ورود مبرد با دمای پایینتر به اواپراتور، ظرفیت جذب گرما از سیال واسط توسط مبرد بیشتر بوده که این امر تولید برودت را در اواپراتور چیلر آب خنک بیشتر از چیلر هوا خنک میکند. در نتیجه تولید سرما و ضریب عملکرد در چیلر آب خنک بیشتر از چیلر هوا خنک خواهد بود.
برای مثال ظرفیت برودتی یک دستگاه چیلر آب خنک با کمپرسور مدل CSH-7553-70Y در دمای کندانس 40 درجه سانتیگراد، 120.6 کیلو وات و ضریب عملکرد آن نیز 4.35 میباشد اما ظرفیت برودتی یک دستگاه چیلر هوا خنک با کمپرسور مدل CSH-7553-70Y در دمای کندانس 52 درجه سانتیگراد، 100.7 کیلو وات و ضریب عملکرد آن نیز 2.88 میباشد.
سطح صدای چیلر تراکمی هوا خنک بیشتر است یا آب خنک؟
صدای چیلرهای تراکمی معمولا از دو منبع تولید صدا یعنی کمپرسور و فن های کندانسور نشات می گیرند که در نوع آب خنک که معمولا در فضای بسته مثل موتورخانه نصب می شود، صدای کمپرسور به گوش می رسد. در نوع هوا خنک هم صدای کمپرسور و هم فن های کندانسور شنیده می شود اما با توجه به اینکه در فضای آزاد و معمولا دور از ساختمان چیلرهای هوا خنک را نصب می کنند، صدای آن شنیده نمی شود.
این چیلرها در چه تناژهایی ساخته می شوند؟
چیلرهای هوا خنک معمولا از 2 تن تبرید شروع و نهایتا با تناژ 500 تن تبرید ساخته می شوند که برای تناژهای بالاتر باید از چند چیلر در کنار هم استفاده کرد. چیلرهای آب خنک هم از 10 تن تبرید شروع می شوند و تا 4000 تن تبرید ادامه پیدا می کنند.