چیلرها یکی از مهمترین تجهیزات تهویه مطبوع و تامین آب سرد در سیستمهای صنعتی و ساختمانی هستند که به وسیله جریان الکتریکی عمل میکنند. میزان مصرف برق چیلر یکی از فاکتورهای مهمی است که باید هنگام خرید به آن توجه نموده و بر اساس شرایط خود، بهترین گزینه را انتخاب نمایید. اگر شما نیز با این سوال مواجه شدهاید که میزان مصرف برق چیلر چقدر است، باید بدانید که برای پاسخ به این سوال، نیاز است عوامل متعددی را مد نظر قرار دهید و میزان مصرف برق را در هر نوع چیلر به صورت اختصاصی محاسبه نمایید. با توجه به این موضوع، ما در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر میزان مصرف برق چیلرها پرداخته و نحوه محاسبه میزان برق مصرفی چیلر و روشهای کاهش مصرف انرژی این دستگاه را برای شما بیان میکنیم، تا شما با اطلاعات دقیق بتوانید میزان مصرف برق و به دنبال آن هزینهها را کاهش دهید.
برای آشنایی بیشتر با دستگاه چیلر و کاربرد آن کلیک کنید.
چه فاکتورهایی بر میزان مصرف برق چیلر و مینی چیلر تاثیرگذارند؟
میزان مصرف برق چیلر و مینی چیلر، بر اساس عوامل و فاکتورهای مختلفی تعیین میشود. آشنایی با این عوامل باعث میشود که شما بتوانید هزینههای برق خود را کاهش داده و کارایی سیستم تهویه مطبوع را نیز بهبود ببخشید. از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار بر میزان برق مصرفی چیلر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. نوع چیلر
چیلرها و مینی چیلرها در دو نوع اصلی چیلر تراکمی و چیلر جذبی طراحی میشوند که هر یک نحوه عملکرد متفاوتی دارند. چیلرهای تراکمی به وسیله از کمپرسور کار میکنند، در نتیجه نسبت به چیلرهای جذبی که از انرژی گرمایی استفاده میکنند، مصرف برق بالاتری دارند.
2. ظرفیت سرمایشی (تن تبرید)
ظرفیت چیلر یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر میزان مصرف برق است. چیلرهایی که بزرگتر هستند و ظرفیت بالاتری دارند، برای تولید سرمایش بیشتر، برق بیشتری نیز مصرف میکنند. معمولا میزان برق مصرفی چیلرها بر اساس کیلووات ساعت (kWh) بر هر تن تبرید (RT) اندازهگیری میشود.
3. شرایط محیطی و دمای کارکرد
دمای محیط و شرایط آب و هوایی تاثیر مستقیمی بر راندمان چیلر و مینی چیلر دارد. قرار دادن چیلرها در محیطهای گرمتر، موجب میشود که چیلر برای حفظ دمای مطلوب به کارکرد بیشتری نیاز داشته و مصرف بالاتر برود.
4. شرایط ساختمان
در صورتی که ساختمان از عایقبندی ضعیفی برخوردار باشد، اتلاف گرما با هوای خنک افزایش پیدا کرده و موجب میشود که چیلر به کارکرد بیشتری نیاز داشته باشد تا دمای محیط را در حالت مطلوب حفظ نماید؛ به همین دلیل میزان مصرف برق نیز افزایش پیدا میکند. به عنوان مثال پنجرههای بزرگ و بدون عایق، اتلاف گرما یا هوای خنک تولید شده توسط دستگاه را افزایش داده و بار کاری چیلر را بالا میبرد.
5. نحوه عملکرد چیلر
با تنظیم چیلر بر روی دمای پایینتر، کارکرد چیلر را افزایش داده و بار کاری چیلر را بالا میبرند. قرار دادن مواردی همچون سایبان در اطراف ساختمان و یا نصب پرده در داخل محیط، میتواند به خنک شدن طبیعی محیط کمک کند.
6. تعمیر و نگهداری
عدم توجه به سرویس و نگهداری منظم چیلر و مینی چیلر، موجب کاهش کارایی آن شده و میزان مصرف برق را نیز افزایش میدهد. با استفاده از فیلترهای مناسب در این سیستم، میتوان از ورود گرد و غبار و آلودگی به داخل چیلر جلوگیری کرده و منجر به افزایش کارایی و کاهش مصرف برق آن میشود.
7. نوع کمپرسور
کمپرسور چیلرهای تراکمی انواع مختلفی همچون اسکرال، اسکرو، پیستونی و یا سانتریفیوژ دارند که هر یک راندمان متفاوتی داشته و بر میزان مصرف برق تاثیر بسزایی دارند.
با توجه به این موارد، نمیتوان مقدار مشخصی برای میزان مصرف برق این دستگاه تعیین نمود و برای اطلاع از این موضوع، میتوانید بر اساس روشهای مختلف آن را محاسبه نمایید و یا با کارشناسان ما در بیتا سرویس تماس گرفته و مشاوره لازم در این زمینه دریافت کنید.
کدام قطعات از چیلر برق مصرف میکنند؟
به طور کلی، مهمترین بخشهای یک چیلر تراکمی که برق مصرف میکنند، شامل موارد زیر میباشند:
- موتور الکتریکی متصل به کمپرسور
- موتور الکتریکی متصل به پمپ آب اواپراتور
- برجهای خنک کننده و فنهای کندانسور
نحوه محاسبه میزان برق مصرفی چیلر
برای محاسبه میزان برق مصرفی مینی چیلرها و چیلرها، ابتدا باید در نظر داشته باشید که به طور کلی چیلرهای تراکمی مصرف برق بالاتری نسبت به چیلرهای جذبی دارند، به همین دلیل ما در این بخش تنها چیلرهای تراکمی را مورد بررسی قرار میدهیم. علاوه بر این، چیلرهای تراکمی نیز به دو مدل چیلر تراکمی هوا خنک و چیلر تراکمی آب خنک دستهبندی میشوند که میزان مصرف برق هر یک با دیگری متفاوت است. در ادامه به بررسی این دون نوع چیلر و وضعیت مصرف برق آنها میپردازیم.
1. محاسبه میزان برق مصرفی چیلر تراکمی هوا خنک
مصرف برق این نوع چیلر تراکمی نسبت به مدلهای آب خنک بیشتر است؛ زیرا کویلهای هوایی در این نوع چیلر توسط فنها خنک شده و کمپرسور آن بزرگتر است. باید در نظر داشته باشید که هرچه مقدار کمپرسور بزرگتر باشد، مصرف برق آن نیز بیشتر خواهد بود. برای تعیین میزان مصرف برق چیلرهای تراکمی هواخنک، باید توان الکتریکی کمپرسورها و آمپر دستگاه را محاسبه نمود. فرمول محاسبه مصرف برق در چیلرهای تراکمی هوا خنک شامل موارد زیر میباشد:
" مصرف برق کل = برق مصرفی فنهای کندانسور + برق مصرفی پمپ آب سرد + برق مصرفی موتور الکتریکی کمپرسور "
2. محاسبه میزان برق مصرفی چیلر تراکمی آب خنک
فنهای کندانسور در چیلرهای آب خنک، به وسیله آب خنک میشوند؛ به همین دلیل به پمپ و برج خنککننده نیاز است. در صورت عدم وجود فن در این چیلر، از فشار کاری وارد بر چیلر کاسته شده و مصرف برق آن کاهش پیدا میکند. با توجه به این موضوع، میزان مصرف برق این دستگاه بر اساس فرمول زیر محاسبه میشود:
" مصرف برق کل= برق مصرفی فنهای کندانسور + برق مصرفی پمپ آب سرد + برق مصرفی موتور الکتریکی کمپرسور + برق مصرفی فن برج خنک کننده "
چگونه میتوان مصرف برق مینی چیلر و چیلر را کاهش داد؟
برای کاهش میزان مصرف برق چیلر میتوان از روشهای مختلفی استفاده نمود که در ادامه این روشها را بررسی میکنیم:
-
انتخاب چیلر با راندمان بالا: زمانی که COP دستگاه بالاتر باشد، هزینههای انرژی این دستگاه کاهش پیدا میکند.
-
نگهداری و سرویس منظم: بررسی و تعمیر دورهای چیلر، تمیز نگهداشتن کندانسور و اواپراتور و تعویض فیلترها، موجب بهبود راندمان چیلر شما میشود.
-
استفاده از سیستمهای کنترل هوشمند: کنترل هوشمند و تنظیمات دقیق نیز میزان مصرف انرژی دستگاه را به حداقل میرساند.
-
استفاده از برج خنک کننده مناسب: در صورتی که برج خنک کننده به صورت صحیح عمل کند، میتواند فشار کاری کمپرسور را کاهش داده و مصرف برق را کمتر نماید.
شما میتوانید چیلر و مینی چیلر مورد نیاز خود را از بیتا سرویس تهیه نموده و جهت اطلاع از میزان مصرف برق چیلر و انتخاب بهترین نوع آن، از کارشناسان ما مشاوره دریافت نمایید. همچنین در صورتی که در حال حاضر یک چیلر یا مینی چیلر مناسب در اختیار دارید، میتوانید جهت دریافت خدمات سرویس و نگهداری چیلر با ما تماس بگیرید.
مقالات مرتبط: محاسبه ظرفیت چیلر، 10 روش برای افزایش راندمان چیلر