مزایا و معایب پکیج پشت بامی - روفتاپ پکیج

09121074065 همراه
آشنایی با مزایا و معایب روفتاپ پکیج
بیتا سرویس
بیتا سرویس

روفتاپ پکیج (پکیج پشت‌ بامی) دستگاه سرمایشی و گرمایشی می باشد، که به واسطه ی انبساط مستقیم سرما تولید می کند. این دستگاه ترکیبی از یک دستگاه چیلر و یک دستگاه هواساز به صورت یکپارچه می باشد. پکیج پشت‌ بامی به غیر از این که بعضی از ویژگی های هواساز (داشتن فیلتر هوا، فن دمنده با حجم هوادهی بالا و…) را دارند، سیکل تبرید تراکمی این دستگاه با وجود کمی تفاوت در بخش اواپراتور مانند چیلر قرار می گیرد. از این دستگاه در مکان های مختلفی اعم از بام ساختمان مسکونی، تجاری، صنعتی، اداری، ورزشی و... نصب و استفاده می شوند. هم چنین می توانید به واسطه ی کانال کشی های انجام شده، به قسمت های مختلف ساختمان (اتاق خواب ها، سالن های آمفی تئاتر و...) هوای خنک را منتقل کنید. در ادامه قصد داریم شما را با مشخصات، مزایا و معایب روفتاپ پکیج آشنا سازیم.

مزایا و معایب روفتاپ پکیج

مزایا و معایب روف تاپ پکیج

این دستگاه هم مانند سایر محصولات دارای مزایا و معایبی می باشد. بهتر است با خواندن ادامه این مطلب با مشخصات پکیج پشت بامی بیشتر آشنا شوید تا بتوانید برای خرید یک دستگاه تهویه مطبوع مناسب برای ساختمانتان، تصمیم درستی بگیرید.

مزایا روف تاپ پکیج

از مهم ترین مزایای این سیستم می توان به این موارد اشاره نمود:

  • هزینه نصب کم  با توجه به این که همه ی تجهیزات و تأسیسات مورد نیاز روفتاپ پکیج ها به جز کانال ها در داخل محفظه ی اصلی آن قرار دارد، نصب این دستگاه در پشت بام خانه ها و دیگر نقاط بسیار راحت می باشد، و کمترین هزینه را برای شما در بر خواهد داشت. 
  • انعطاف پذیری: سیستم تهویه مطبوع از نظر طراحی و ظرفیت سرمایشی و گرمایشی بسیار انعطاف پذیر می باشد، چون که اگر فضای تحت کنترل سیستم گسترش پیدا کرده، و یا دوباره طراحی شود، می توان تعداد روفتاپ پکیج ها را اضافه یا کم کرد.
  • آلودگی صوتی کمتر: سر و صدایی که هنگام کار این دستگاه شنیده می شود، بسیار کم می باشد.
  • افزایش امنیت: با توجه به این که سیستم های تهویه ی سطح زمین در معرض خطر سرقت قرار دارند، ولی سیستم های پشت بامی از این خطر درامان هستند.
  • صرفه جویی در فضا: روفتاپ پکیج همه ی اجزا و جزئیات گرمایشی و سرمایشی دستگاه را در یک یونیت جای می دهد، که روی سقف قرار دارد، و باعث اشغال شدن محوطه ی اطراف ساختمان نمی شود.
  • حداقل کردن خسارت و آسیب: روفتاپ پکیج ها برخلاف دیگر سیستم های تهویه مطبوع که بر روی زمین نصب قرار می شوند، در معرض گرد و غبار و یا آلودگی قرار نمی گیرند.
  • تنوع در منبع انرژی: سیستم گرمایشی این دستگاه می تواند با گاز طبیعی و یا برق کار کند.
  • بهبود عملکرد هوای داخلی: روفتاپ پکیج های تجاری می تواند باعث کاهش مصرف انرژی شود. در این دستگاه از چرخ حرارتی یا چرخ بازیابی انرژی جهت کم کردن بار سیستم استفاده می شود. سیستم ترموستات می تواند با توجه به عملیاتی که روفتاپ پکیج انجام می دهد، متناسب با تغییرات فصلی آن را تنظیم کند.
  • استفاده از هوای محیط: با توجه به این که قابلیت هواسازی در روفتاپ پکیج ها وجود دارد، شما می توانید از هوای محیط بیرون برای ایجاد هوایی تازه، تمیز و مطبوع در داخل استفاده کنید. هوا توسط فیلتر ها تازه و تمیز می شود.
  • سهولت تعمیر و نگهداری: برای این که بتوانید از به وجود آمدن مشکلات مکانیکی در روفتاپ پکیج ها جلوگیری کنید، حتماً باید سالی یک بار بر روی این دستگاه تعمیرات اساسی انجام شود. به هیچ عنوان نیاز نیست، هنگام تعمیرات تعمیرکار وارد ساختمان شود. فیلترها و محل های نشت هم باید هر ماه بررسی و فین های کندانسور هم باید تمیز شوند.

مزایای روفتاپ پکیج

معایب پکیج پشت بامی

از معایب پکیج پشت بامی می توان به این موارد اشاره نمود:

  1. وزن زیاد پکیج: جهت تعیین میزان بار اعمال شده، توسط دستگاه بر روی سازه ساختمان و هم چنین برای تعیین موقعیت دقیق روفتاپ پکیج حتماً باید با مهندس سازه ساختمان مشورت کنید.
  2. کانال کشی افقی روی پشت بام: گاهی اوقات واحد روفتاپ به کانال کشی افقی احتیاج دارد، که باید جزئیات ساپورت مشخص شود. که این امر ممکن است، بر جانمایی دیگر تاسیسات و تجهیزات مورد استفاده در پشت بام تاثیر بگذارد.
  3. تک زون بودن: روف تاپ پکیج ها معمولاً تک زون هستند، به همین خاطر می توانند انعطاف دمایی را در اتاق ها کم کنند.

معایب روفتاپ پکیج

مقایسه روف‌ تاپ پکیج با کولر گازی

اسپلیت (کولر گازی) مجهز به یک یونیت بیرونی و یک یونیت داخلی با اجزای مختلف است. یونیت خارجی آن شامل کمپرسور، فن و کویل کندانسور و یونیت داخلی شامل یک دمنده، دمپر، ترموستات و کویل اواپراتور است. به همین خاطر به غیر از فضایی که باید برای نصب یونیت داخلی بگیرید، باید فضایی جداگانه برای نصب یونیت خارجی در اختیار داشته باشید.

در دستگاه روفتاپ پکیج همه ی اجزای سیستم تهویه در یک جعبه‌ فلزی و در پشت بام ساختمان قرار می‌ گیرد. هر دو کویل جهت آزاد سازی و جذب گرما در کنار کمپرسورها و فن‌ ها در این اتاقک نصب شده‌ اند. شما می توانید واحدهای روف‌ تاپ را علاوه بر تهویه‌ ی هوای ساختمان جهت خنک‌ سازی و یا گرمایش ساختمان نیز پیکربندی کنید. هم چنین می توانید با نصب یک تنظیم‌ کننده‌ ی رطوبت هوا روی روف‌ تاپ میزان رطوبت محیط را کنترل کنید، این قابلیت در اسپلیت وجود ندارد.

واحدهای روفتاپ در ابعاد و مدل های بسیار متنوع طراحی و تولید می‌ شوند. 

در تعیین قیمت پکیج سرمایشی و گرمایشی عوامل زیر تأثیرگذار هستند.

  • ظرفیت دستگاه
  • مدل و ابعاد روفتاپ
  • مدل کمپرسور
  • جنس قطعات 
  • نوع برند
  • نوسانات بازار و...

گرمایش روفتاپ پکیج به چه صورت است؟

گرمایش در این دستگاه به شکل های مختلف می تواند وجود داشته باشد. استفاده از هیت پمپ و در واقع زیر بار رفتن کمپرسور در زمستان و استفاده از همان کویل DX دستگاه یک روش گرمایش در روفتاپ می باشد. البته باید به این نکته توجه داشت، که به خاطر مصرف بالا در ایران مورد استقبال قرار نگرفته است. هم چنین استفاده از المنت های حرارتی و کویل های با گرمایش حاصل از سوخت نیز در پکیج های پشت بامی وجود دارد. بهترین و متداول ترین روش برای ایجاد گرما در ایران استفاده از کویل آب گرم در دستگاه روفتاپ پکیج می باشد. در فصل های سرد سال آب گرمی که معمولاً از طریق موتورخانه یا پکیج گرمایشی تأمین شده، به داخل کویل منتقل می شود، و با عبور هوا از روی آن هوای گرم می شود، و به محیط ارسال می شود. 

اجزای اصلی روفتاپ پکیج

این دستگاه از 2 بخش زیر تشکیل شده است:

  1. بدنه اصلی
  2. داکت های متصل به آن

بدنه ی اصلی پکیج های پشت بامی با توجه به نوع عملکردی که دارند، از چند بخش مجزا تشکیل شده اند، و هر بخش اجزا مخصوص به خود را دارند.
در ادامه به معرفی مهم ترین قطعات تشکیل روفتاپ پکیج خواهیم پرداخت.

کمپرسور

در بدنه ی این دستگاه معمولاً یک یا دو عدد کمپرسور قرار داده می شود. برای این که بتوانیم بین ظرفیت برودتی و مقدار حجم هوای خروجی تعادل برقرار کنیم، کمپرسور استفاده در بدنه از نوع کمپرسور اسکرال می باشد. مجموع ظرفیت کمپرسورها که نشان دهنده ی ظرفیت دستگاه روفتاپ نیز می‌ باشد، حدوداً 5 تا 70 تن تبرید به صورت یکپارچه و یکنواخت در یک دستگاه قرار داده می‌ شود.

کندانسور

نوع کندانسور استفاده شده در طراحی بدنه ی این دستگاه از نوع هوایی یا هواخنک می باشد، که از لوله های مسی با فین های آلومینیومی روی آن همراه با چند فن آکسیال تشکیل شده است. هم چنین می توانیم از کندانسور آبی در تولید این دستگاه استفاده کنیم، اما با توجه به ابعاد و ظرفیت پایین این کندانسور و همچنین نیازی که به برج خنک کن وجود دارد، استفاده از این کندانسور توصیه نمی شود.

کویل DX 

کویل DX مثل دستگاه داکت اسپلیت کویلی می باشد، که در آن مبرد جریان دارد، و هوا با عبور از روی آن خنک شده، و می تواند وارد کانال های خروجی شود.

شیر انبساط

شیر انبساط استفاده شده در بدنه ی روفتاپ پکیج می تواند از نوع مکانیکی و یا الکترونیکی باشد. شیر انبساط الکترونیکی با توجه به این که دقت بیشتری دارد، قیمت آن گران تر می باشد.

فیلترها

با توجه به کاربری که برای این دستگاه تعیین می شود، نوع فیلتر می توان متفاوت باشد. فیلترها می توانند با جداکردن گرد و غبار و آلودگی هوا از ورود آن ها به محیط جلوگیری کنند. حتماً هرازگاهی فیلترها را تمیز کنید، و در صورت تمام شدن عمرشان آن ها را عوض کنید، چون این موضوع تأثیر مستقیمی بر روی کارایی دستگاه خواهد گذاشت.

فن دمنده

کاری که فن های دمنده انجام می دهند، این است، که هوا را منتقل کرده، و به گردش در بیاورند. هنگام انتخاب آن ها حتماً باید به ظرفیت سرمایش و ظرفیت هوادهی توجه کنید. 

مشخصات و ویژگی های پکیج پشت بامی

روف تاپ پکیج چگونه کار می کند؟

اگر روف تاپ پکیج از نوع معمولی باشد، کمپرسور آن در انتهای کابین قرار می گیرد، و کویل های کندانسور در اطراف آن و یا در نزدیکی آن قرار داده می شود. مبرد با فشار کم و سرد به صورت گاز وارد کمپرسور می شود، که کمپرسور آن را به شکل یک گاز گرم و فشار بالا فشرده می کند، و بعد از آن مبرد وارد کندانسور هوایی می شود، و در آن جا جریان پیدا می کند. ماده مبرد در کندانسور حرارت خود را از دست می دهد، و فین های فلزی ای که بر روی کویل های کندانسور وجود دارد، موجب منتقل شدن حرارت بین مبرد و هوا می شود.
مایع مبرد بعد از خروج از کندانسور از شیر انبساط عبور می کند، و میزان فشار آن کم می شود، و وارد کویل های اواپراتور می شود. در قسمت اواپراتور مبرد مایع به خاطر سرد بودن از هوای وارد شده، به پکیج از آن گرما دریافت می کند، و هوا را خنک کرده، و از حالت مایع به گاز در مبرد تغییر حالت می دهد.

بعد از انجام مراحل گفته شده، ماده مبرد برای این که بتواند فشار را بالا ببرد، مجدد وارد کمپرسور می شود، و این چرخه به صورت دائمی در حال تکرار می باشد. بعضی از روف تاپ پکیج ها به غیر از خنک کردن محیط داخلی قابلیت گرم کردن هم دارند. جهت تأمین بار گرمایشی از موتورخانه مرکزی همراه با یک مبدل حرارتی و یا یک پکیج حرارتی مستقل و یا یک هیتر برقی استفاده می شود.

نحوه عملکرد

این دستگاه جهت تأمین بار سرمایشی اول کمپرسور مبرد را فشرده، و سپس آن را داغ کرده، و به کندانسور می فرستد. در این بخش مبرد از حالت گاز به حالت مایع فشرده تغییر حالت می دهد. این کار توسط گرماگیری از مبرد توسط فن های دستگاه کندانسور انجام می شود. بعد از آن مبرد وارد شیر انبساط می شود، و فشار آن در این بخش کاهش پیدا خواهد کرد. 

این مبرد درون کویل DX دستگاه روفتاپ پکیج جریان دارد. بعد از آن هوای برگشتی از محیط که معمولاً با هوای تازه ترکیب می شود، از روی این کویل که درون دستگاه قرار داده شده است، عبور کرده، و بعد از گرفته شدن گرمای آن و خنک شدن توسط کانال به محیط منتقل می شود. هم چنین ممکن است، حین انجام این عملیات چندین مرحله فیلتراسیون هوا نیز انجام شود.



امتیاز شما به این مطلب چقدر است؟


ارسال نظر درباره این موضوع

Loading...
(اختیاری)
تماس بگیرید