موتورخانه به عنوان یکی از مهم ترین سیستم های سرمایشی و گرمایشی در ساختمان های مسکونی می باشد. شوفاژخانه فضایی است، که تجهیزات مکانیکی در کنار کنترلرهای الکترونیکی جهت تهویه ی مطبوع ساختمان و تولید آب گرم در آن قرار گرفته اند. اندازه و ابعاد موتورخانه ای که قرار است، برای محیط مد نظر شما نصب شود، با توجه به نوع کاربری ساختمان و متراژ آن محاسبه می شود. با توجه به این که تجهیزاتی که در محیط مد نظر شما نصب می شود، زمانی که کار خود را شروع می کنند، سر و صدای زیادی در این فضا تولید می شود، به همین خاطر به شما توصیه می کنیم، محل احداث موتورخانه تاسیسات را در مکانی خارج از ساختمان اصلی انتخاب کنید. شما عزیزان می توانید برای نصب موتورخانه با بیتا سرویس تماس بگیرید. از آن جایی نصب موتورخانه و اجزای آن یک امر تخصصی است باید آن را به افراد متخصص بسپارید در غیر این صورت به مشکلات جدی بر خواهید خورد.
مراحل نصب موتورخانه
مراحل نصب موتورخانه شوفاژخانه به طور کلی شامل دو دسته ی ساخت فندانسیون و نصب تجهیزات می باشد. در این قسمت با ما همراه باشید، تا شما را با مراحل نصب موتور خانه آشنا کنیم.
نحوه ساخت فوندانسیون موتورخانه
پیش از این که نسبت به نصب تجهیزات شوفاژخانه اقدام کنید، بهتر است، اول بستر قرار گیری این تجهیزات آماده شود.
مزایای ساخت فوندانسیون در موتورخانه
- از وارد شدن فشارهای سنگین مانند دیگ، منبع انبساط، چیلر، منبع آبگرم و... به کف موتورخانه جلوگیری کنید.
- ایجاد سطحی تراز و یکدست برای نصب
- بلندی فوندانسیون از نفوذ آب به زیر شاسی تجهیزات جلوگیری می کند.
- برای این که بتوانید انواع لرزه گیرها را نصب کنید، برای این که بتوانید از جلوگیری از انتقال لرزه تجهیزات به داخل ساختمان بستری مناسب ایجاد می کنند.
- در صورتی که فوندانسیون ساخته نشود، به مرور زمان بعد از گذشت چند سال که از موتورخانه استفاده کردید، این مکان دچار نشست و ناهمترازی شده، و کل سیستم را تحت فشار قرار می دهد.
نکات مهم دیگری که باید هنگام ساخت فوندانسیون موتورخانه به توجه داشته باشید، شامل:
- مراحل ساخت فوندانسیون فقط برای آن دسته از ساختمان هایی که می خواهند برای اولین بار شوفاژخانه را نصب و راه اندازی کنند.
- اگر در زمان بازسازی موتورخانه تجهیزات جدید با نمونه های قبلی تفاوت فاحشی در وزن داشته باشند، باید به فکر مقاوم سازی فوندانسیون قبلی بود.
- همه ی تجهیزاتی که قرار است، در شوفاژخانه نصب شود، باید متناسب با ابعاد و وزن خود باید فوندانسیون اختصاصی خود را داشته باشند.
فوندانسیون موتورخانه را با ترکیب کردن بتون و میلگرد می سازند، تا بتوانند در برابر تحمل وزن سنگین تجهیزات قدرت کافی داشته باشند.
به منظور دریافت خدمات تعمیر موتورخانه نیز می توانید با بیتا سرویس تماس بگیرید.
نحوه ی ساخت فوندانسیون موتورخانه به شرح زیر می باشد.
- برای این که موتورخانه بتواند کار خود را آغاز کند، بهتر است، در مرحله ی اول نقشه موتورخانه شوفاژ مورد بررسی قرار گیرد، تا محل نصب هر کدام از اجزا و جایگری آن ها در این مکان مشخص شود. در نقشه ی نام برده شده باید فاصله ی فوندانسیون ها از یکدیگر و از دیوار با ذکر عدد بر حسب سانتی متر نشان داده شده است.
- در مرحله دوم باید کف موتورخانه را هموار کرده، و بعد از آن طبق نقشه موتورخانه محل قرارگیری تجهیزات دارای فوندانسیون را با گچ مشخص می کنند.
- در این مرحله باید با توجه به طول و عرض فوندانسیون و با کمک اره، چکش و میخ قالب فوندانسیون را آماده کرده، در آن نقاطی که علامت گذاری شده اند، قرار بگیرند، و سطح آن را تراز می کنند.
- میل گردهای مناسب که از پیش تولید شده است، را به شکلی در داخل قالب چوبی قرار می دهند، که از کف، اطراف و بالای قالب حدود 2 سانتی متر فاصله داشته باشد.
- در این مرحله باید ماسه و سیمان را با نسبت های مساوی با آب ترکیب شوند، و بعد از آن که ملات آماده شد، باید آن را به گونه ای در داخل قالب بریزید، که داخل قالب تا سطح چوب ها کاملاً از ملات پر شود. بعد آن را با تراز و شمشه یکدست کنید.
- به مدت یک شبانه روز باید صبر کنید، و بعد از آن چوب های اطراف قالب را باز کنید، و تا 48 ساعت بعد بر روی فوندانسیون ها آب ملایم بریزند، تا ترک نخورند. تا این جا مراحل زیرسازی کار آماده شده، و حالا نوبت به نصب تجهیزات مورد نیاز موتورخانه می رساند. در قسمت بعدی شما را با نصب تجهیزات موتورخانه آشنا خواهیم کرد.
نصب تجهیزات موتورخانه
حالا باید نسبت به نصب تجهیزات موتورخانه اقدام کنید، ولی حتماً باید به این نکته توجه کرد، که تجهیزات شوفاژخانه باید استاندارد مشخصی جهت نصب و قرارگیری در داخل موتورخانه داشته باشند. نصب و جای گذاری تجهیزات شوفاژخانه شامل:
- دیگ آب گرم
- منبع آب گرم
- کلکتورهای رفت و برگشت سیستم گرمایش
- پمپ ها
نصب دیگ موتورخانه
نحوه ی نصب دیگ موتورخانه با توجه به نوع آن (دیگ چدنی و یا دیگ فولادی) متفاوت خواهد بود. به همین خاطر بهتر است، با مراحل نصب هر یک آشنا شوید. برای تعمیر دیگ موتورخانه با بیتا سرویس تماس بگیرید.
نحوه ی نصب دیگ چدنی موتورخانه
- اجرای فوندانسیون
- مونتاژ پره های دیگ
- تست آب بندی و دودبندی
- اتصال ملحقات
- بستن پوشش دیگ
هم چنین باید هنگام نصب دیگ فولادی به نکات توجه داشته باشید.
- فوندانسیونی که برای موتورخانه قرار است، استفاده شود، مقاوم و از جنس نسوز در زیر دیگ می باشد.
- استقرار دیگ حتماً باید با توجه به دستورالعمل های شرکت سازنده باشد.
- بررسی فواصل طولی از اطراف و بخش بالای دیگ
- در بخش جلو و پشت دیگ باید فضای کافی جهت تعمیرات و تعویض لوله های دود لحاظ شود.
- حتماً باید فضای سرویس دیگ به اندازه طول یک دیگ باشد.
- اتصال لوله های دیگ فولادی باید از نوع باز شوند.
نصب منبع آب گرم
مرحله بعدی برای نصب موتورخانه، نصب منبع آب گرم موتورخانه می باشد. این بخش به عنوان بزرگ ترین و سنگین ترین قسمت موتورخانه می باشد، که بعد از آبگیری قطعاً سنگین تر هم می شود. در صورتی که این منبع از نوع دوجداره باشد، معمولاً به صورت افقی و در سطحی بالاتر از دیگ نصب می شوند. زمانی که این عمل انجام می شود، در فصل های گرم سال (تابستان) پمپ سیرکولاتور را خاموش کنید، و با باز کردن شیر بای پاس شرایطی را ایجاد کنید، تا پمپ آب گرم دیگ به صورت طبیعی گردش داشته باشد، و آب منبع را گرم کند. نکته ی مهم دیگری که باید هنگام نصب منبع دوجداره آب در شوفاژخانه به آن توجه کنید، کاهش فضای اشغالی توسط تجهیزات است، بنابراین اگر منبع را به شکل افقی نصب کنیم، فضای کمتری گرفته می شود. این وسیله را در نزدیکی دیگ و پمپ سیرکوله نصب می کنند، تا کمترین طول لوله کشی را داشته باشیم، و هدر رفت حرارت را به کمترین میان خود برسانید. در زمان نصب منبع دوجداره باید دقت شود، که این وسیله دارای تعدادی ورودی و خروجی است، که نباید به اشتباه نصب شوند.
ساخت کلکتور
کلکتور موتورخانه که پس از ساخت جزئی از سیستم لوله کشی این مکان به شمار می رود، به عنوان یکی از کاربردی ترین اجزای شوفاژخانه می باشد، و زمانی که می خواهید نسبت به کلکتور اقدام کنید، این محل توسط کارشناسان ساخته می شود. تعداد کلکتورها با توجه به میزان مصرف ساختمان محاسبه می شود.
جهت ساخت کلکتور رفت و برگشت حتماً باید از لوله فولادی سیاه اتصال جوشی استفاده کرد، تا در مقابل فشار و دمای بالا مقاومت بسیار زیادی داشته باشد. معمولاً از اتصال جوشی جهت بهم بستن لوله های کلکتور استفاده می شود، تا محکم و مقاوم باشند.
نصب پمپ سیرکولاتور
روش نصب پمپ سیرکولاتور با توجه به این که برای چه نوع کاربری، با چه مقدار دبی و چه مقدار فشاری مورد استفاده قرار می دهیم، نحوه ی نصب آن فرق می کند. هنگام راه اندازی شوفاژخانه حتماً باید تعدادی پمپ را به عنوان رزو در نظر بگیرید.
در رابطه با تعمیر پمپ سیرکولاتور موتورخانه هم بدانید.
نکات مهم هنگام نصب پمپ سیرکولاتور
- نحوه ی قرارگیری پمپ موتورخانه نسبت به خط لوله باید در مسیر جریان قرار داشته باشد.
- برای این که بتوانید از به وجود آمدن پدیده کاویتاسیون جلوگیری کنید، و هم چنین جهت جلوگیری از ایجاد خوردگی پروانه باید تا جایی که امکان دارد، طول مسیر لوله کشی، تعداد زانویی ها و اتصالات را کاهش داد.
- پیش از این که پمپ موتورخانه را راه اندازی شود، بسیار مهم است، که این وسیله هواگیری شود.
اجرای لوله کشی
بعد از انجام شدن تمام مراحلی که در قسمت قبل به آن ها اشاره کردیم، نوبت به نصب مهمترین مرحله در نصب موتورخانه یعنی اجرای لوله کشی یا تاسیسات موتورخانه می رسیم.
جهت انجام لوله کشی در شوفاژخانه بهتر است، طبق مراحل زیر پیش بروید.
- در مرحله ی اول باید دیگ را در جای خود قرار دهید، و بعد از آن منبع دوجداره آب گرم را در محل مد نظر نصب می کنیم.
- یک پایه ی مناسب برای منبع انبساط باز درست می کنیم، و منبع انبساط را در بالاترین نقطه ی سیستم لوله کشی موتورخانه قرار می دهیم.
- نقشه ی لوله کشی شوفاژخانه را بررسی کرده، و لوله ها را به گونه ای بچینید، که همگی در یک نقطه جمع نشوند.
- لوله کشی را از اتصال فلنج لوله رفت دیگ شروع و به ترتیب کلکتور رفت و کلکتور برگشت را نصب می کنیم.
- بستن شیر فلکه های مورد نیاز بر روی کلکتورها
- اقدام به نصب شیرآلات، پمپ سیرکولاتور و مدار بای پس از انشعاب گیری های مورد نیاز
- وصل کردن لوله های رفت و برگشت منبع دوجداره آب گرم را از روی شیرفلکه کلکتورها
- لوله ارتباطی بین لوله های رفت و برگشت رادیاتورها و شیر فلکه رفت و برگشت کلکتور را به هم اتصال می دهیم.
- لوله های رفت و برگشت منبع انبساط را از موتورخانه شروع کرده، و به بوشن های آن بر روی پشت بام هدایت می کنیم.
- لوله کشی آب سرد ورودی به منبع دوجداره آب گرم و منبع انبساط را با کمک لوله فولادی گالوانیزه انجام می دهیم.
- لوله کشی آب گرم مصرفی در ساختمان را به بخش بالایی منبع دوجداره وصل می کنیم.
- لوله کشی آب گرم مصرفی برگشتی از ساختمان را از طرف ساختمان به طرف مخزن آب گرم هدایت می کنیم.
- در نهایت شیرهای تخلیه، هواگیری، کنترل کننده ها و نشان دهنده ها را بر روی سیستم لوله کشی و دستگاه های مورد نیاز از جمله پمپ و دیگ نصب کرده، و سیستم لوله کشی را تست نهایی می کنیم.
هزینه نصب موتورخانه
هزینه ی نصب موتورخانه با توجه به عوامل مختلفی اعم از موارد زیر متغیر خواهد بود.
- حجم آب گرمی که نیاز دارید.
- قیمت تجهیزات اصلی موتورخانه
- تعداد تجهیزات موتورخانه جانبی
- ظرفیت موتورخانه
- هزینه ی حمل و نقل تجهیزات
- دستمزد نصاب تجهیزات موتورخانه
جهت اطلاع از قیمت دقیق نصب و راه اندازی موتورخانه می توانید با شماره های درج شده در سایت تماس گرفته، و بعد از دریافت مشاوره از کارشناسان بیتا سرویس نسبت به نصب موتورخانه اقدام کنید.
نحوه عملکرد موتورخانه به چه صورتی می باشد؟
سیستم شوفاژخانه متشکل از سه بخش مولدهای حرارتی، مبدل حرارتی و لوله حرارتی می باشد. در این سیستم دیگ های آب گرم (بویلرها) به عنوان مولدهای حرارتی می باشند، که آب سرد ورودی به خود را با کمک آتش که توسط مشعلی که در زیر آن ها قرار دارد ایجاد می شود، گرم می کنند. بعد از این که آب گرم شد، آب گرم شده در داخل دیگ به مبدل های حرارتی (منبع کویلی، منبع دوجداره و یا منبع آب گرم) منتقل می شوند، تا از طریق لوله های رابط حرارتی به دیگر مبدل های حرارتی که داخل ساختمان قرار دارند مانند رادیاتورها، فن کوئل ها و هواسازها منتقل شوند، و در نهایت هوای گرم را در محیط داخلی توزیع کنند. بعد از انجام این مراحل هنوز اتمام کار موتورخانه نیست، بلکه آب گرم در حال چرخش در مبدل های حرارتی حرارت خود را از دست می دهند، و با کمک لوله های رابط و پمپ های آب سیرکولاتور مجدد به داخل دیگ فرستاده می شود، تا بار دیگر گرم شده و این چرخه به طور دائم در حال تکرار می باشد.
-
هزینه نصب موتورخانه چقدر است؟
هزینه و قیمت نصب موتورخانه متغییر بوده و نمیتوان قیمت ثابتی را برای پروژههای مختلف اعلام نمود. برای استعلام هزینه ها با بیتا سرویس تماس بگیرید.
-
برای نصب موتورخانه به چه تجهیزاتی نیاز است؟
برای احداث موتورخانه نیاز به نصب تجهیزاتی مانند دیگ موتورخانه، منبع آب، کلکتور و ... است.
-
برای نصب و خرید تجهیزات موتورخانه به کجا مراجعه نماییم؟
اگر تمایل به نصب و راه اندازی موتورخانه برای ساختمان خود دارید با بیتا سرویس تماس بگیرید.