موتورخانه به عنوان یکی از سیستم های دو منظوره (گرمایشی و سرمایشی) می باشد، که می تواند به واسطه ی فن کویل و رادیاتور محیط مد نظر شما را در فصول گرم سال خنک، و در فصل های سرد سال گرم کند. در مورد نحوه ی کارکردن موتورخانه هم باید بگوییم، که ابتدا باید آب گرم شده را توسط مولدهای حرارتی از سمت لوله ها به شوفاژ و رادیاتورها منتقل کنید. برای این که بتوانید با اجزا و نحوه کار کردن موتورخانه آشنا شوید، با ما همراه باشید، تا بتوانیم اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.
موتورخانه هایی که در محیط های مختلف اعم از ساختمان های مسکونی، ادارات، ساختمان های تجاری و صنعتی نصب می شوند، در واقع می توان گفت، که موتورخانه یک اتاق و یا فضایی از ساختمان می باشد، که جهت قرارگیری تجهیزات مختلف موتورخانه در نظر گرفته شده است. ابعاد در نظر گرفته شده برای موتورخانه با توجه به بزرگی و ابعاد در نظر گرفته شده برای ساختمان شما تعیین خواهد شد. در ساختمان ها و صنایع کوچک برای قرارگیری موتورخانه یک اتاق در طبقات پایین تر و در صورت بزرگ بودن ساختمان شما یک یا چند طبقه از ساختمان را برای نصب اجزای موتورخانه در نظر گرفته می شود.
برای نصب موتورخانه می توانید با متخصصان ما در بیتا سرویس تماس بگیرید.
تجهیزات و اجزای موتورخانه
در این قسمت به بررسی تجهیزات و اجزای تشکیل دهنده موتورخانه می پردازیم.
بویلر
بویلر سیستم گرمایشی مناسب برای استفاده در محیط های مختلف اعم از ساختمان های خیلی بزرگ و مرتفع، صنایع بزرگ و یا مناطق سرد سیر کشور می باشد. دلیل این موضوع هم به این خاطر است، که سیستمی قوی و قدرتمند محسوب می شود. نوع سوخت مصرفی این سیستم از نوع گاز شهری و گازوئیل می باشد، و شما می توانید با توجه به نوع دسترسی خود یکی از سوخت ها را انتخاب کنید. بعد از این که آب توسط بویلر گرم شد، به واسطه ی دیگر تجهیزات موتورخانه (لوله (به تجهیزات تبادل گرمایش (فن کویل، شوفاژ و...) منتقل و محیط مد نظر شما را گرم می کنند.
چیلر
چیلر به عنوان یکی از مهم ترین تجهیزات تشکیل دهنده موتورخانه می باشد، که می توانید به واسطه ی آن محیط مد نظر خود را خنک کنید. در مواردی که چیلری استفاده می کنید، از نوع تراکمی آب خنک باشد، شما نیاز به استفاده از دستگاه دیگری از جمله برج خنک کننده دارید، در مواردی که قصد استفاده از این دستگاه را ندارید، می توانید از چیلر تراکمی هوا خنک استفاده کنید. نوع انرژی مصرفی چیلرها برق می باشد. در مورد نحوه ی کارکرد این دستگاه باید گفت، که چیلر تراکمی هوا خنک باید در محیط باز قرار داده شود، و به هیچ عنوان نیاز نیست، آن را درون موتورخانه قرار دهید. این دستگاه همانند بویلر بعد از این که هوای محیط مد نظر شما را خنک کرد، به واسطه ی وسایل انتقال هوای خنک را به وسایل توزیع و تبادل هوای سرد (فن کویل) تحویل داده می شود، و باعث تهویه مطبوع در محیط مد نظر شما می شود.
دیگ موتورخانه
دیگ موتورخانه (مولدهای حرارتی) به عنوان سیستم حرارت مرکزی می باشد، که در مورد نحوه ی کارکرد موتورخانه تأثیر بسیار زیادی دارد. همه ی گرمایش مورد نیاز برای تأمین گرمای یک ساختمان از این واحد گرفته می شود. بویلر به واسطه ی کمک گرفتن از قطعه ای به نام مشعل آب داخلش را گرم می کند. آتش از طریق مشعل آتش در داخل بویلر ایجاد شده، و آب بعد از عبور فضای گرم داخل بویلر به دمای مد نظر شما می رسد، و بعد از این که در داخل بویلر به گردش در آمد، به سمت مبدل های حرارتی حرکت می کند. بعد از این که حرارت از طریق مبدل های حرارتی به فضای ساختمان مد نظر شما منتقل می شود، دوباره آبی که دمای خود را از دست داده و حرارت خود را به محیط مد نظر شما منتقل کرد، باید دوباره وارد دیگ شود. فرآیندی که به آن اشاره کردیم، به صورت دائمی در حال انجام می باشد، تا بتواند آب گرم مورد نیاز خانوارها را تأمین کند. برای این که بتوانید دمای داخل دیگ را تنظیم و کنترل کنید، نیاز به ترموستات دارید. دیگ های در نظر گرفته شده برای موتورخانه ها می تواند از نوع چدنی و یا فولادی باشد. در ادامه به بررسی مفصل هر یک از دیگ ها خواهیم پرداخت.
تعمیر دیگر موتورخانه از خدمات مهم در بیتا سرویس به شمار میرود.
دیگ چدنی
دیگ چدنی به صورت پره پره می باشند، و جنس این دیگ از چدن می باشد. با توجه به این که این نوع از دیگ ها پره پره هستند، باعث می شود، تا شما بتوانید به راحتی آن ها را حمل کنید. دلیل راحت بودن حمل این دیگ ها به این خاطر می باشد، که شما می توانید تمام قطعات آن را از هم جدا کنید. دیگ های چدنی می توانند به راحتی از درب در نظر گرفته شده برای موتورخانه ها عبور کنند، ولی دیگ های فولادی از نوع یک تکه هستند، و اگر درب بزرگی را برای ورودی موتورخانه در نظر نگیرند، برای ورود دیگ به ساختمان نیاز به تخریب دارند.
دیگ فولادی
دیگ فولادی قابلیت تحمل فشارهای زیاد را دارند، و مناسب برای استفاده در ساختمان هایی می باشند، که امکان جابجایی تجهیزات سنگین را دارند. این دیگ ها به نسبت دیگ های چدنی از نظر قیمت مناسب تر می باشند. دیگ های فولادی در دو مدل مختلف به صورت بویلر فولادی فایرتیوب و بویلر فولادی واترتیوب طراحی و تولید می شوند.
مشعل موتورخانه
مشعل ها به عنوان قسمت دیگر از مولد حرارتی محسوب می شود، که می تواند دمای آب داخل دیگ را به واسطه ی کمک از شعله و دمیدن آن در داخل دیگ ها را به دمای مورد نظر برسانند. مشعل های موتورخانه بر روی دیگ نصب می شوند، و با توجه به طرز کار موتورخانه عمل می کنند. مشعل ها از نظر عملکرد متشکل از بخش هوارسان، بخش سوخت رسانی، بخش ایجاد جرقه، بخش کنترل سیستم می باشند.
مبدل های حرارتی
مبدل های حرارتی یکی دیگر از بخش های مهم تشکیل دهنده موتورخانه می باشد، که می توانند در نحوه ی کارکردن موتورخانه تأثیرگذار باشند. وظیفه ی اصلی این مبدل ها دریافت سیال با دمای بالا، و انتفال حرارت آن می باشد. حرارتی که در همه ی موتورخانه ها ایجاد می شود، برای دو مورد زیر کاربرد دارند.
- گرم کردن آب گرم مصرفی
- گرم کردن محیط ساختمان
با توجه به این که همه ی ساختمان های مسکونی نیاز به آب گرم دارند، گرمایش مورد نیاز این آب ها توسط تجهیزی به نام آبگرمکن ها انجام می شود. آبگرمکن های تولید شده در بازار به سه دسته ی زیر تقسیم می شوند. منبع موتورخانه دارای مدلهای زیر میباشد.
- منبع کویلی
- منبع دوجداره
- آبگرمکن صفحه ای
منبع کویل دار
منبع کویل دار از نظر شکل ظاهری استوانه ای شکل هستند، و می توانند حجم زیادی از آب مصرفی را در خود نگه دارند. در داخل این منبع یک کویل مسی در داخل آن وجود دارد، که آب گرم دیگ وارد آن شده، و بعد از این که از داخل آن عبور کرد، به واسطه ی کویل مسی، گرمای آن به آب مصرفی منتقل می شود.
منبع دوجداره
منبع دوجداره مجهز به دو منبع جداگانه می باشد، که در داخل هم قرار دارند. منبع بیرونی محل قرارگیری آب گرم دیگ و منبع داخلی آن دارای آب مصرفی می باشد. گرمای آب داخل منبع بیرونی به منبع داخلی انتقال داده می شود، و گرمایش مورد نیاز را برای شما تأمین می کند.
مبدل صفحه ای
مبدل صفحه ای مدل دیگر از آبگرمکن هایی می باشد، که در بازار وجود دارد. این آبگرمکن حجم بسیار کمی دارند، و متشکل از صفحات نازکی می باشند. آب گرم مصرفی و آب گرم دیگ به صورت مجزا و جدا از هم وارد آن می شوند، و بدون این که برخورد مستقیم داشته باشند، با یکدیگر انتقال حرارت دارند.
دسته دیگری از مبدل های حرارتی که مناسب برای گرم کردن محیط مد نظر شما در فصل های سرد سال می باشد، که در ادامه به بررسی رایج ترین مدل های آن خواهیم پرداخت.
رادیاتور
استفاده از رادیاتورها (شوفاژ) بسیار رایج می باشد. آب گرمی که در داخل دیگ ها تولید می شود، به کمک پره های رادیاتور گرمای آب داخل رادیاتور را به محیط انتقال می دهند. پس از این که آب گرم دمای خود را از دست می دهد، برای این که دوباره گرم شوند، به موتورخانه منتقل می شوند. رادیاتور ها در مدل های مختلف آلومینیومی، فولادی، شیشه ای و دکوراتیو و… طراحی و برای فروش به بازار عرضه می شوند.
فن کویل
فن کویل ها متشکل از دو بخش مهم فن و کویل می باشد. فن ها می توانند آب گرم را از داخل کویل های مسی عبور دهند، و به واسطه ی یک فن که بر روی کویل ها می وزد، می توانند گرمای آن را به محیط منتقل کنند. فن کویل ها در مدل های مختلف به صورت زمینی، سقفی و دیواری در بازار برای فروش وجود دارند.
هواسازها
محل نصب هواسازها به طور معمول بر روی پشت بام و یا محیط های باز می باشد. با توجه به این که هواسازها دارای حجم هوادهی بالایی می باشند، می توانند به واسطه ی استفاده از یک یا چند دستگاه گرمایش و یا سرمایش ساختمان مد نظر شما را تأمین کنند. هوا سازها مجهز به کویل های مسی و فن های قدرتمندی می باشند، که می توانند هوا را به واسطه ی کانال ها به بخش های مختلف ساختمان منتقل کنند. هم چنین مجهز به فیلتر می باشند، تا بتوانند ذرات در ورود به ساختمان جذب کنند.
پمپ ها
پمپ های به کار گرفته شده در موتورخانه ها به دو دسته ی زیر تقسیم می شوند.
پمپ تامین فشار (بوستر پمپ)
زمانی که شما در ساختمانی زندگی می کنید، که بیش از 10 طبقه دارد. قطعاً فشار آب شهری توانایی رساندن آب را به طبقات بالاتر ندارد. برای این که بتوانید آب را با فشار مناسب به طبقات بالاتر برسانید، استفاده از بوستر پمپ می تواند کمک کننده باشد.
پمپ سیرکولاسیون
پمپ سیرکولاسیون موظف به تأمین فشار آب نیستند، بلکه موظف به ایجاد گردش بیشتر و افزایش منتقل کردن حرارت را دارند. محل نصب این پمپ معمولاً بر روی خط برگشت می باشد. این پمپ ها به صورت دائمی در حال کار کردن می باشند، و تا زمانی که موتورخانه در حال فعالیت باشد، خاموش نخواهد شد.
- منبع انبساط: منبع انبسط یکی از مهم ترین بخش تاثیرگذار در سیستم موتورخانه می باشد.
- سختی گیر: آب شهری که وارد موتورخانه ی ساختمان شما می شود، دارای سختی (منیزیم و کلیسیم موجود در آب) می باشد. سختی گیرها وظیفه ی گرفتن سختی آب را برعهده دارند. زمانی که موتورخانه شما سختی گیری می شود، در داخل لوله ها به هیچ عنوان رسوب ایجاد نمی شود، و کمک می کند، تا شما بتوانید برای مدت زمان طولانی تر از موتورخانه استفاده کنید.
- کلکتورها: کلکتورها موظف به تقسیم و توزیع آب می باشند. کلکتورها متشکل از یک لوله بزرگ می باشند، که بر روی آن انشعابات زیادی قرار دارد، و هر مدل با توجه به میزان مصرف، سایز لوله متفاوتی دارند. کلکتورها در هر بخشی که نیاز به تقسیم آب باشد، مورد استفاده قرار می گیرند.
نحوه کار موتورخانه به چه صورتی می باشد؟
در مواردی که قصد دارید، از موتورخانه برای محیط های کوچک استفاده کنید، می توانید از مینی بویلر و مینی چیلر برای آن محیط استفاده کنید. در مورد نحوه ی کارکرد موتورخانه ها باید بگوییم، که اول باید آب را از سختی گیر موجود در موتورخانه عبور کنند، و بعد از آن وارد بویلر شود، که از قبل آن را نصب کرده اید. بعد از این که آب به واسطه ی ورود به بویلرها گرم می شوند، و به لوله ها انتقال داده می شود، تا به واسطه ی آن بتوانید به تجهیزات توزیع و تبادل گرمایش منتقل و محیط مد نظر شما را گرم خواهند کرد.