کولرگازی یکی از محبوبترین سیستم های تهویه مطبوع مورد استفاده در منازل و محیط های کاری است. این سیستم ها هم مانند سایر دستگاه های الکترونیکی ممکن است دچار خرابی شده و نیاز به تعمیر پیدا کنند. یکی از مهمترین قطعات کولر گازی که ممکن است دچار خرابی شود، برد دستگاه است.
در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی علائم خرابی برد کولر گازی و مواردی که موجب آسیب رسیدن به برد الکترونیکی این دستگاه ها میشود، اشاره کنیم.
چه عواملی به برد کولر گازی آسیب میرساند؟
برد کولر گازی یکی از مهمترین قطعات این دستگاه ها است که تعمیر آن می تواند برای شما بسیار هزینه بر باشد. از جمله عواملی که می تواند موجب آسیب به برد اسپلیت شود این موارد است:
- نوسانات برق: اگر میخواهید برد داکت اسپلیت یا کولر گازی شما آسیب نبیند، حتما نوسانات برق را جدی بگیرید. بهتر است از یک محافظ ولتاژ دقیق و مطمئن استفاده کنید.
- رطوبت: از دیگر عوامل آسیب رسان میتوان به رطوبت اشاره کرد که بهتر است در زمان نگه داری و تعمیر برد کولر گازی از آنها در برابر رطوبت و آب محافظت کرد.
- عدم سرویس و پاک کردن به موقع آلودگی و غبار: عدم توجه به سرویس به موقع برد دستگاه میتواند مخرب باشد. سرویس کولر گازی یک کار کم هزینه است که درحین سادگی بسیار کمک کننده است. انجام سرویس دوره ای برای کولر گازی میتواند درصد آسیب به سایر قطعات را بسیار کاهش دهد.
- بروز خطا حین نصب: زمانی که در مکان نامناسبی کولر گازی را نصب و موارد فنی را رعایت نکنید خسارات جبران ناپذیری را مشاهده خواهید کرد که جبران ناپذیر است.
بررسی علت خرابی برد کولر گازی می تواند از آسیب مجدد به دستگاه جلوگیری نماید.
برای تعمیر کولر گازی می توانید با مجموعه بیتا سرویس تماس بگیرید.
علائم خرابی برد کولر گازی
روشن نشدن کولر گازی و یا عدم کارکرد صحیح دستگاه (خنک نکردن با فعال بودن حالت سرمایش و یا بالعکس) از حالت هایی است که به راحتی می توان به وجود خرابی در دستگاه پی برد. اما موارد دیگری نیز وجود دارد که ممکن است از علائم خرابی برد کولر گازی باشد. این علائم عبارتند از:
- روشن نشدن کولر گازی
- خنک نکردن دستگاه (کار نکردن کمپرسور)
- نمایش ارور های مرتبط با خرابی برد
- خاموش شدن مکرر و ناگهانی دستگاه
- روشن نشدن دستگاه توسط کنترل
- وجود برق در بدنه
- عدم کارکرد فن
به چه دلیلی برد کولر گازی صحیح کار نمیکند؟
زمانی که کولر گازی شما به درستی کار نمیکند ممکن است برد آن سوخته باشد اما در بیشتر مواقع قطعات مرتبط با برد آن دچار مشکل شده است که با تعویض و تعمیر این قطعات مشکل به سرعت بر طرف میشود.
در ادامه علت های عدم کارکرد صحیح برد را بازگو خواهیم نمود:
- ممکن است رله اصلی یا پاور دستگاه خراب باشد.
- ممکن است آی سی آن سوخته باشد.
- امکان سوختن و نقص در رگولاتور و ترانسفورماتور وجود دارد.
- مادون قرمز خراب شده است.
- سیم های برق قطع شده است.
- مقاومت های آن سوخته است.
- خازن ها خراب شده اند.
خرابی رله اصلی یا همان پاور دستگاه
رله یک قطعه مشکی رنگ بر روی برد است که در صورت خرابی کمپرسور و فن به درستی کار نمیکنند و پس از تست با آمپرمتر اگر خراب باشد تعویض میشود.
سوختن آی سی
نیاز است آی سی را بررسی کنید. و اگر متوجه سوختگی آن شدید سریعا این قطعه را تعویض نمایید.
سوختن رگولاتور و ترانسفورماتور
این قطعه وظیفه دارد برق ورودی را به ولتازی بین 12 تا 24 ولت تبدیل نماید. برای جدا کردن این قطعه از روی برد با استفاده از دستگاه لحیم کاری آن را جدا کرده و تعویض نمایید.
خرابی مادون قرمز
در این شرایط ممکن است مادون قرمز دستگاه از کار بیافتد. بعضا سیم های مرتبط با برد شل میشود که مادون قرمز آن عمل نمیکند در نتیجه حتما بررسی های لازم را انجام دهید.
قطع شدن سیم های برق
این دست از مشکلات هیچ ربطی به برد ندارند و باید بررسی شوند تا در صورت شل بودن، سفت و در صورت پوسیدگی تعویض شوند.
سوختن مقاومت ها
وریستور ها باعث کنترل ولتاژ برق و از سوختن قطعات حساس کولر گازی جلوگیری میکنند. در صورت سوختن این قطعات باید آن ها را تعویض کرد.
خرابی خازن
از دیگر قطعاتی که سوختن آن باعث آسیب رسیدن به برد میشود، خازن است.برای بررسی سلامت خازن از یک اهم متر استفاده کنید و در صورت عدم نمایش هیچ عددی، متوجه خواهید شد که خازن سوخته است.
برد کولر گازی چیست و چه وظیفه ای دارد؟
یک برد الکترونیکی با سیستم تهویه که وظیفه کنترل و صدور فرمان به بخش های مختلف کولر گازی را دارد.
بردهای الکترونیکی در کولرهای گازی بسیار حساس هستند و توسط محفظه ای به نام جعبه برق نگهداری میشوند. این برد همانند مغز انسان عمل میکند که پردازنده مرکزی در برد کولرگازی فرمان خاموش یا روشن شدن فن و کمپرسور را صادر میکند.
برد داخلی کولر گازی
منظور از برد داخلی، برد الکترونیکی در یونیت داخلی است. در واقع این برد، برد اصلی دستگاه است و اطلاعات لازم را با برد یونیت بیرونی تبادل میکند.
برد یونیت خارجی یا برد کندانسور کولرهای گازی
امروزه در بسیاری از تهویه ها و یا کولر های گازی از یک برد الکترونیکی در یونیت بیرونی استفاده میشود. ویژگی هایی مانند تنظیم بهتر دما و هوشمند سازی بیشتر از جمله ویژگی هایی است که این برد به دستگاه میبخشد.
انواع برد کولر گازی
بردهای الکترونیکی در کولرهای گازی را میتوان از نظر نوع کارکرد به دو مدل ساده و اینورتر تقسیم بندی کرد. در حالت ساده زمانی که برد اطلاعات را دریافت میکند فرمان را مستقیما به کمپرسور میرساند. اما در بردهایی از نوع اینورتر، فرمان را در چند مرحله به کمپرسور ارسال مینمایند و به همین خاطر کمپرسور به یکباره وارد مدار نمیشود. یکی از دلایلی که هزینه برق شما توسط اداره برق کمتر محاسبه میشود استفاده از برد های اینورتر است.
برد کولر گازی شامل چه قطعاتی میشود؟
برد کولر گازی به علت وظایف مهمی که دارد شامل اجزای مختلفی است که در ادامه به آن میپردازیم.
ترانسفورماتور
این قطعه زمانی که کولر گازی روشن میشود، برق 220 ولت شهری را به 12 یا 14 ولت تبدیل مینماید. این قطعه دارای یک فیوز حرارتی است تا سبب محافظت از ترانسفورماتور شود. اگر این فیوز بسوزد عملا جریان برق در ترانسفورماتور قطع میشود و سریعا این فیوز باید عیب یابی شود.
سوئیچ برد یا رله
این قطعه مهم شامل اهرم، فنر، بوبین و کنتاکت است. درون این قطعه به علت ورود برق 12 ولت به برد حالت مغناطیسی دارد که سبب عبور برق با قدرت بالا میشود.
آی سی
وظیفه این قطعه تثبیت کننده ولتاژ در داخل برد است تا برد بتواند در صورت نیاز از ولتاز ثابت استفاده نماید. برای محافظت از این قطعه از رادیاتور استفاده میشود.
وریستور
نوعی مقاومت الکتریکی که در مدار مقاومتش کم و زیاد میشود وریستور نام دارد. با افزایش ولتاژ مقاومت وریستور کم میشود و در نهایت باعث سوختن یا پریدن فیوز میشود. این قطعه وظیفه دارد از مدار در برابر نوسانات برق محافظت کند.
دیود
در مسیر برق ورودی از پل های دیودی استفاده شده است تا برق متناوب را به برق با ولتاژ مستقیم تبدیل کند.
سنسورها
در برد، سنسور های مختلفی مثل سنسور محیطی و پایپ وجود دارد که این سنسور ها شرایط محیط را بررسی کرده و دمای محیط را روی درجه خاصی تنظیم مینماید.
نمایشگر
این صفحه نمایش ب روی بدنه کولر گازی تعبیه شده تا هم دستورات مصرف کننده و هم فعالیت برد کولر گازی را به نمایش بگذارد.
تست خرابی برد کولرگازی
دقت نمایید اگر در زمینه قطعات الکترونیکی و تعمیرات دانش و مهارت کافی را ندارید، هرگز اقدام به باز نمودن دستگاه نکنید.
- سیستم را از برق بکشید و از قطع اتصال برق اطمینان حاصل نمایید.
- قاب دستگاه را باز کنید.
- بهتر است هنگام باز کردن برد از تمامی مراحل عکس بگیرید تا در ادامه سردرگم نشوید.
- تمام اتصالات برد را باز کنید.
- پنج کانکتور به برد با حروف w,g,c,r,y متصل شده اند که ابتدا باید آنها را با دستمال تمیز کرده و سپس با پیچ گوشتی آن ها را باز کنید.
- سوکت سیم ها را از روی برد جدا کنید.
- قسمت پایینی برد سوکت سیم های رنگی وجود دارد که این ها نیز باید باز شوند.
- پیچ های نگه دارنده برد را باز کنید و برد را آزاد کنید.
- بعد از انجام تست های لازم و اطمینان از خرابی آن، برد را تعویض نمایید.
توجه داشته باشید که مدل برد تعویضی باید با مدل برد اولیه هماهنگی داشته باشد.
ارادت دارم
ممنون از نظر شما که باعث میشه ما با انرژی بالاتری در خدمتتون باشیم